Uden
Landschap
zondag07okt2018

Zomerse wandeling over de Schaijkse Heide

IVN Uden organiseerde op zondag 26 augustus een 2.5 uur durende wandeling over oa. de Schaijkse Heide met als startpunt het parkeerterrein Slabroekseweg/Palmenweg in Nistelrode.

Het weer was prima, de temperatuur bij start rond 17 graden met daarbij een heerlijk zonnetje. De wandeling was met 3 IVN gidsen, Lies, Esther en Liesbeth voorbereid waarbij Wil Verbossen ons nog ook nog wat extra informatie had verstrekt. Er waren 11 geïnteresseerden die aan de wandeling deelnamen. Vanwege de grootte van de groep hebben we als één groep gewandeld. Daarbij heeft iedere gids wat over haar kennisgebied kunnen vertellen.

De route waar we hebben gelopen was erg gevarieerd. Vanuit de start eerst een stukje door bos, waarbij er wat verteld is over de boom- en struikbegroeiing en oa. ook wat over de mossen.
Daarna zijn we het afgerasterde begrazingsgebied van de Exmoor pony’s en Taurossen ingegaan. In dit gebied troffen we meteen de Rode heidelucifer aan, een prachtig korstmos.

We zijn verder gelopen over het begrazingsgebied waar duidelijk opviel dat de natuur dit seizoen veel last heeft gehad van de langdurige droogte. Daarna een stukje gelopen waar verschillende boomsoorten staan, waar we wat uitleg over hebben gegeven.

De route werd vervolgd langs cultuurgrond, een perceel dat nog gebruikt wordt voor de Gladiolenteelt. Daarna langs de Schaijkse heidevelden, waar sommige stukken prachtig in bloei stonden. Na nog een klein stukje bos zijn we langs de 3 Vennekes gewandeld. Deze (eigenlijk 4)Vennekes zijn proefgebiedjes om te onderzoeken hoe Heide het beste kan worden ontwikkeld. Doordat er sprake is van schrale grond rondom de Vennekes, komt hier het bijzondere ‘Klein Zonnedauw’ voor. Bij het passeren van een aantal tamme Kastanjebomen vloog er ineens een uil weg, een prachtig gezicht.

Als mooie afsluiter van de wandeling zagen we op het laatste stukje van de route, in het gebied voor de vogeltelpost op Brobbelbies, op afstand een groep Taurossen die ergens voor op de vlucht sloegen.

Gezien de positieve reacties van de deelnemers, de mooie waarnemingen en de prettige interacties tussen deelnemers en gidsen kijken wij terug op een geslaagde IVN activiteit.

Tekst en foto; Liesbeth de Vaan