Uden
Landschap
zaterdag18feb2017

ZLTO en sVLU gaan Udense erven opplussen

Het ZLTO en stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) hebben samen met de gemeente Uden de handen ineen geslagen om samen de Udense erven in het buitengebied te voorzien van nieuw groen en nestelgelegenheid voor meer vogels, insecten en zoogdieren. Zij denken aan knotwilgen, hagen, bloemenveldjes, (elzen)singels, hoogstamfruitbomen, bosjes, kasten voor uilen, boeren- als huiszwaluwen en nog veel meer.

De gemeente Uden en de provincie ondersteunen dit nieuwe ErvenPlus project. In Brabant doen al 22 andere gemeenten mee. De belangstelling is overweldigend en meer dan 50% van de deelnemers is actief agrariër. De anderen zijn burger of buitenlui. We komen toch al op veel Udense erven voor de jaarlijkse controle van de nestkasten laat woordvoerder W. Peters van de sVLU weten. Daarnaast adviseert sVLU jaarlijks 6-10 Udense adressen met landschaps-beplantingen en poelen. Ook ondersteunt Stika projecten. Het is dan ook fijn een keer met wat meer zakgeld aan de keukentafel aan te schuiven om snel iets te kunnen oprichten.

sVLU ErvenplusprojectErvenPlus Project

Met de verdubbeling door de provincie is er voor de eerste twee jaar maar liefst € 30.000,= uit getrokken vermeld de trotse wethouder van Merwerode. Juist omdat deze ErvenPlus regeling aanvullend is op de bestaande regelingen Verbindingen Landschap en StiKa wil de gemeente Uden hiermee een compleet pakket van advisering én subsidiering aanbieden voor zowel boer als burger in haar buitengebied. Naast de samenwerking van de initiatiefnemers en bundeling van subsidies zullen ook Udense groenbedrijven actief worden betrokken bij de uitvoering. ErvenPlus is een provinciaalproject van Brabants Landschap. SVLU en ZLTO werken hierin samen zoals dat bij het erfbeplantingproject van 1998-2000 ook al is gedaan. De samenwerking met de Maashorstboeren is opgestart net als met de wijkraden van het Udense buitengebied.

Aanmelden kan bij www.brabantslandschap.nl/erfvogels