Uden
Insecten
dinsdag25sep2018

Zeldzame vlinder nabij Wijstgronden

Als cursist van de NGO (Natuur Gids Opleiding) hebben wij voor ons onderzoeksgebied een stukje gekozen aan de Steeuwichtweg in Uden in de nabijheid van het Sint Annabos op de wijstgronden. Dit gebied is recent omgevormd door Henny Brinkhof van het bedrijf Ketelwald tot blauwgrasland en is volop in ontwikkeling. Dit project bestaat uit meerdere percelen en wij als cursisten leren daar vanalles in de praktijk van onze mentoren en van elkaar. We leren kijken en determineren van alles wat groeit en bloeit en leeft in de natuur en over de samenhang daartussen.

Op 14 augustus 2018 was ik wat te vroeg van huis weg gefietst en ben ik eerst naar een ander stukje blauwgrasland i.o. gegaan. Omdat ik al heel wat jaren als natuurliefhebber in de natuur rondloop zijn veel dingen vaak gewoon en let je vooral op het ongewone.

Lopende op het blauwgrasland en de tijd vergetende (mijn medecursisten appten al waar ik bleef) zag ik een zeer klein blauw vlindertje. Ik heb toen snel een fotootje gemaakt met mijn mobiel en heb me daarna samen gevoegd bij de rest van onze groep. Ik plaatste alle waarnemingen van deze dag inclusief deze met wat wazige foto’s op waarneming.nl.

IVN Uden - StaartblauwtjeOp 2 september kreeg ik van ene Chris van Zwaai van waarneming.nl te horen(lezen) dat het een staartblauwtje was. Ondanks de onscherpe foto’s waren de kenmerken goed genoeg te zien. Hij schrijft: je ziet het staartje en de oranje vlekken. Het bleek om een rode lijst soort te gaan een zeldzame soort en nog nooit waargenomen in onze regio.

Een bijzondere waarneming bleek later ook voor andere natuurliefhebbers en ecologen van dit gebied. Velen zijn daarna wezen kijken genieten en hebben de vlinder mooi vastgelegd op foto. Met dank aan de foto’s van Toy Janssen.

IVN Uden - StaartblauwtjeZo wordt ons onderzoeksgebied ineens snel interessant voor een breder publiek. Later in het seizoen komt de IVN nog met meer nieuwtjes over dit gebied. En zo zie je maar de natuur blijft verbazen. Uit recent onderzoek en logisch nadenken blijkt dat de eitjes van het staartblauwtje zeer waarschijnlijk uit het maaisel van Henny Brinkhof vanuit Groesbeek hier terecht zijn gekomen en ook nog het eerste jaar uit zijn gekomen, mooi toch. Nu hopen dat het een blijvertje is, er staat genoeg klaver het favoriete plantje van het staartblauwtje.

Ik wens jullie allen veel natuurbeleving,
Mark Stevens Uden Natuur Gids in Opleiding :)

Foto's: Toy Janssen