Uden
Landschap
vrijdag09mrt2018

Wandelen over randen Maashorst

Zondag 25 februari namen 30 belangstellenden deel aan de 16 km lange wandeling van het IVN over de randen van de Maashorst.

MOB-complex

Vanaf Naat Piek liepen we om het begrazingsgebied heen naar het voormalige MOB-complex van Zeeland. Dit terrein van defensie is teruggeven aan de natuur. De sporen van de voormalige loodsen en wegen kun je nog gemakkelijk herkennen, maar de natuur neemt momenteel de ruimte weer in. Ook waren in deze omgeving de sporen van de storm duidelijk zichtbaar. Naaldbomen van zeker 60 jaar oud waren ontworteld. Even struinen door het bos om weer op het zandpad terug te keren.

IVN Uden - lange wandeling MaashorstSmerdel

Bij de Smerdel werden enkele wandelaars verrast, omdat zij deze plek nog herinnerden als een bijna dichtgegroeid ven. Maar dit ven is onlangs opgeschoond en is nu al in trek bij diverse diersoorten.
In het Douglas-bosje genoten de wandelaars van de stilte én van het ruisen van de wind tussen naalden en takken.

IVN Uden - lange wandeling MaashorstGrafvelden

Het vorstengraf blijft een bijzondere plek. Momenteel worden de palen rondom de grafheuvels vervangen. De gids vertelde o.a. over dokter Wiegersma die er bijna honderd jaar geleden voor zorgde dat deze historische plek uiteindelijk behouden bleef en nu duidelijk zichtbaar in het landschap te bewonderen is.

IVN Uden - lange wandeling Maashorst grafheuvelsVenloop & Slabroekse heide

In het natuurcentrum werd even gerust, wat gedronken en gegeten. Daarna liepen we richting Menzel en volgden we een deel van de Venloop. Voor velen een gebiedje waar zij nog niet eerder waren geweest. Het laatste gedeelte liepen we door het rulle zand op de Slabroekse heide en daarna door de bossen weer terug naar het startpunt.

IVN Uden - lange wandeling Maashorst VenloopVan de deelnemers kregen de gidsen Joep en Peter na afloop positieve opmerkingen over de mooie route en de gezellige tocht.

Tekst: Peter van Lamoen
Foto's: Joep van Lieshout