Uden
Vogels
maandag26feb2018

Vogelwacht Uden benoemt Chris van Lieshout tot Goudhaantje van 2017

In de jaarvergadering van 22 februari  2018 van Vogelwacht Uden is Chris van Lieshout benoemd tot Goudhaantje 2017.  En dat had wel een zeer bijzondere reden. In 2018 viert Vogelwacht Uden haar 35-jarig bestaan. Chris van Lieshout was in 1974 één van de oprichters van de werkgroep ‘vogelwacht Uden’ onder de vlag van het IVN Uden. In februari 1983 is deze werkgroep uitgegroeid tot een zelfstandige vereniging , die nu dus 35 jaar bestaat.

Vogelwacht Uden

De Vogelwacht is een natuurvereniging die in Uden en verre omgeving bekend staat om haar inzet voor alle in de vrije natuur levende vogels. Ze beschermen vogels en hun biotoop, geven voorlichting aan het publiek middels lezingen en excursies, zorgen voor nestgelegenheid en proberen ontwikkelingen in de vogelstand zo goed mogelijk in kaart te brengen. De inzet van tientallen Vogelwachtvrijwilligers is daarbij absoluut onmisbaar. Hoewel de Vogelwacht blij is met iedere bijdrage die een vrijwilliger levert, is het bij deze vereniging gebruikelijk om jaarlijks één van de leden die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de club eens extra in het zonnetje te zetten.

Vogelwacht Uden - Goudhaantje 2017 Chris van LieshoutGoudhaantje

In de beginjaren was Chris al zeer actief en heeft het vogelenthousiasme overgebracht op enkele jonge leden. Vele avonden hebben ze bij Chris aan de keukentafel  gezeten om de vele verschillende vogelgeluidjes ingeprent te krijgen. Chris wist toen al veel over vogels en kon (en kan nog steeds) hier boeiend over vertellen.

Gedurende het bestaan van de Vogelwacht was Chris vaak aanwezig bij allerlei activiteiten, echter door zijn drukke baan werkte Chris meestal in de luwte. Dit is na zijn pensionering volkomen veranderd. Het lijkt wel of Chris een baan heeft bij Vogelwacht Uden en het sVLU.  

Vogelwacht Uden - Goudhaantje 2017 Chris van LieshoutErvenPlus-project

Daarnaast is hij coördinator van het project ErvenPlus in de gemeente Uden. Samen met boeren en burgers in het buitengebied maakt hij plannen om de biodiversiteit te laten toenemen en het landschap te verfraaien, hij regelt subsidie voor de projecten en zorgt dat alles volgens plan wordt uitgevoerd. Zo wordt onder andere bekeken welke nestkasten er geplaatst kunnen worden, van bijvoorbeeld Kerkuil, Steenuil, mezen, roodstaarten en zwaluwen. Afgelopen week nog heeft hij 2 prachtige tillen voor Huiszwaluwen laten plaatsen in het buitengebied van Uden en Odiliapeel. Maar niet alleen deze huisvesting is van belang, het voedsel voor de vogels speelt net zo’n grote rol. Dus wordt er ook gesproken over aanplant en het maken van bijvoorbeeld houtrillen.

En nog veel meer

Binnen de Vogelwacht is Chris actief in diverse werkgroepen, zoals de roofvogel-, uilen-, senioren- en zwaluwenwerkgroep en de sVLU. Ook gidst Chris vaak bij publiekswandelingen en geniet dan om de natuurkennis met anderen te delen.

Persbericht Vogelwacht Uden