Uden
IVN
maandag31okt2022

Verslag lange wandeling achter de berg 30 oktober 2022

Verslag (12km Lange afstand) wandeling Achter de berg

30 oktober 2022

Wat als een herfst wandeling was gepland werd een heerlijke voorjaarswandeling op de laatste zondag van de herfstvakantie. Tijdens het voorwandelen 4 weken eerder hadden we meer regen dan zon gezien. Rond 9 uur hadden maar liefst 23 deelnemers de weg naar de Schansweg gevonden. Uiteindelijk is het een heerlijke wandeling geworden met een start temperatuur van 16 graden die al snel op liep naar ruim twintig graden. De groep werd verdeeld onder de twee gidsen Jeroen en Mark.

De tocht begon voorlangs Gasterij De Pier, een lokaal café dat zo’n 100 jaar geleden ontstond voor de boeren die na gedane arbeid een borreltje kwamen drinken. Achter De Pier klimmen we de berg op.

Een berg die is ontstaan vanwege bescherming van de vruchtbare akkers. Door het plaatsen van een eiken houtwal werd het stuifzand, dat door erosie geplaagde heidevelden opstuift, tegen gehouden.

We lopen de berg af en zien nog een klein stukje heide. Een stukje van een groot gebied dat vroeger reikte tot aan Loosbroek-Nistelrode en richting Dinther. Vandaar dat het destijds ook Grote Heide werd genoemd. De noordelijke richting die wij vandaag op zijn gelopen werd de Meuwelse heide genoemd.  Het heide gebied is omgevormd tot zijn huidige functie, namelijk landbouw.

We vervolgen onze weg richting de het zweefvliegveld van Aeroclub Nistelrode. Achterlangs lopen we hier door bossen. We vervolgen onze wandeling naar een weg die ‘Achter de berg’ is genoemd, alleen nu gezien vanuit het dorp Nistelrode. We zien hier een niet toegankelijke stuifwal, vergelijkbaar met, maar lager dan op Bedaf.

We vervolgen de weg door een bosgebied De Meuwel en komen aan bij De Nistel. Een zorginstelling die dagbesteding biedt aan mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Het weer was zo mooi dat we lekker zonder jas aan op het buiten terras hebben kunnen genieten van een lekker warm bakkie met iets lekkers erbij. 

We vervolgen onze weg richting het ecoduct over de A50. Net voor het ecoduct slaan we rechtsaf en wandelen een stukje langs en door de bosranden. Een eindje verderop lopen we langs net gemaaide watergangen waardoor het hier en daar wat blubberig was. Na een stukje harde weg komen we aan bij de Udense weg ‘Achter de berg’ om vervolgens via het Poeskespad aan de achterzijde van de parkeerplaats aan de Schansweg de wandeling te eindigen. Tevreden ging iedereen weer huiswaarts en kon er gezien het weer nog een mooie middag van maken.

Verslag: Mark Stevens

Lange wandeling achter de berg-2Lange wandeling achter de berg-3