Uden
IVN
maandag04sep2017

Veel belangstelling voor de opleiding tot natuurgids

In september beginnen 36 enthousiastelingen aan een tweejaar durende opleiding tot natuurgids in de regio Brabant-Noordoost. Dit aantal is geselecteerd uit circa 60 belangstellenden.

De IVN-afdelingen Bernheze, Oss, Uden en Veghel willen het aantal natuurgidsen uitbreiden en starten hiervoor gezamenlijk een nieuwe opleiding. Het gaat om een tweejarige opleiding voor mensen die al een basis hebben in kennis van de natuur.
Na de opleiding zullen zij samen met de huidige gidsen de natuurwandelingen en fietstochten in de regio Noordoost-Brabant verzorgen. Ook kunnen ze worden ingezet voor de natuurwandelingen en fietstochten van het Natuurcentrum De Maashorst en de scholenprogramma’s van deze IVN-afdelingen.

De opleiding

De flora, fauna, biotopen, de samenhang van dit alles (ecologie), relaties tussen mens, natuur en milieu komen uitgebreid aan bod in de opleiding. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan didactische vaardigheden en diverse werkvormen om een verhaal in het veld of binnen levendig te kunnen overbrengen.
De opleiding bestaat uit ongeveer 30 cursusavonden en 20 excursies verspreid over twee jaar. In principe zijn de cursusavonden op een dinsdagavond en vinden de excursies op zondagochtend plaats. Daarnaast is er nog een afstudeeropdracht die in groepsverband wordt uitgevoerd. Aan deze opdracht én aan het natuurweekend, dat ook deel uitmaakt van de opleiding, denken vele natuurgidsen nog jaren met plezier terug als dé hoogtepunten!

De opleiding is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Streekfonds De Maashorst en het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Brabant.

IVN

Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) wil iedereen, zowel volwassenen als kinderen, betrekken bij de natuur, het milieu en het landschap in eigen omgeving.
Degenen die activiteiten begeleiden zijn vrijwilligers die beschikken over veel kennis en vakmanschap om die kennis over te dragen. IVN zorgt met professionele opleidingen dat natuurgidsen u ook in de toekomst kunnen blijven rondleiden en boeiende momenten in de natuur bezorgen.