Uden
Landschap
maandag17dec2018

sVLU opent eerste knuppelbrug wijst

De stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) heeft afgelopen zondag de knuppelbrug op de Rakste Beemden geopend in het bijzijn van alle belangrijke sponsoren. Het is de eerste knuppelbrug over een wijst gronden gebied. Daarna is de knuppelbrug over gedragen aan Staatsbosbeheer. Ruim 50 personen waren hierbij aanwezig.

IVN Uden & sVLU - Overdracht knuppelbrug wijstgrondenVolgens woordvoerder Ernest de Groot was de crowdfunding een hele klus, maar wel met een fraai eindresultaat. De afgelopen maanden stonden in het teken van de aanleg zelf. Voorzitter Willem Peters vult aan: “eerst is in overleg met betrokken ecologen het tracé bepaald en daarna zijn de bouwers van de sVLU o.l.v. Chris van Lieshout stevig aan de slag gegaan.”

Knuppelbrug Wijstgronden Uden

De Raktse Beemden zijn onderdeel van de Wijstgronden Uden. Dit natuurgebied langs de Peelrandbreuk wordt gekenmerkt door smalle, drassige weilandjes met elzensingels. Zo’n landschap is kenmerkend voor natte zandgronden. Volgend jaar kunnen wandelaars zich voor het eerst vergapen aan de bloemenpracht vanaf deze knuppelbrug. De sVLU is 12 x per jaar actief in het landschap met gevarieerde werkochtenden. De sVLU zorgt voor gereedschap, begeleiding, koffie/thee en koek. Iedereen mag mee helpen. Het is gezond, leerzaam en gezellig werk in ons fraaie landschap. De eerstkomende werkdag is op 27-12 van 09-12 uur bij de kersenbooomgaard aan de Patrijsweg.

Foto's: Kitty de Laat