Uden
Landschap
dinsdag02jan2018

sVLU knot wilgen nabij klimaatbos

Het Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) heeft 3de Kerstdag met 25 vrijwilligers zo’n 18 knotwilgen geknot nabij de kersenboomgaard en het (bedreigde) klimaatbos. Het pad was die ochtend afgesloten vanwege vallende wilgentwijgen. Het knotten van knotwilgen is nodig voor het behoud van deze fraaie knotboom.

Uden - sVLU 171227-2Volgens woordvoerder Ernest de Groot moet je wilgen om de 4-5 jaar knotten. Voorzitter Willem Peters vult aan: “voor vele planten en dieren zijn knotwilgen van belang. Zo’n knotwilg is in feite een natuurgebiedje. Denk b.v. aan de steenuil, die graag in knotwilgen schuilt en nestelt. Ook groeien er allerlei planten en varens op en in de knot”.

Uden - sVLU 171227-3Landschap Hoenderbos

Het historische landschap van de Udense buurtschappen was kleinschalig, zo ook nabij Hoenderbos. Het bestond uit akkers en graslandjes, omzoomd door elzensingels en knotwilgen. Deze wilgen moeten periodiek geknot worden. Mensen, die haardhout willen hebben, kunnen zich melden bij de penningmeester van de sVLU : Jos Vloet via jhtmvloet@home.nl of via de website van de sVLU: www.svlu.nl/contact . Met de koop van ons hout steunt u het behoud en herstel van het Udense landschap via (plant)materiaal, gereedschap en handschoenen.