Uden
Landschap
dinsdag22dec2020

sVLU knot 9 zware wilgen op de Wijst

De stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) heeft afgelopen zaterdag 5 december met 22 vrijwilligers (m/v) 9 zware knotwilgen geknot op de Raktse Beemden tussen het Loo en Bedaf. Dit is nodig voor het behoud van deze knotboom. Men begon in een winters wijst-landschap en men eindigde in een fraai herfstzonnetje.

IVN Uden - sVLU wilgen knotten op WijstgrondenVolgens woordvoerder Ernest de Groot zijn knotwilgen fraaie kleine landschapselementen, die je om de 4-5 jaar moet knotten. Als je dat niet doet, scheuren ze in of vallen ze om door het gewicht van de takkenpruik. Voorzitter Willem Peters vult aan: “voor veel planten en dieren zijn knotwilgen van belang. Zo’n knotwilg is een mini natuurgebiedje. Denk b.v. aan de steenuil, die graag in knotwilgen schuilt en nestelt. Ook groeien er allerlei planten en varens in de knot”.

IVN Uden - sVLU wilgen knotten op WijstgrondenWijstgronden Uden

Het historische landschap van de Wijstgronden Uden was kleinschalig. Het bestond uit smalle wei- en hooilandjes, omzoomd door elzensingels en knotwilgen. Deze wilgen moeten 1x in de 4-5 jaar geknot worden. Zo kan de sVLU 40-50 zware knotwilgen bijhouden in dit gebied. De sVLU is elk jaar 12x actief in het landschap met gevarieerde werkochtenden. De sVLU zorgt voor gereedschap, begeleiding, koffie/thee en koek. Iedereen mag mee helpen. Het is gezond, leerzaam en gezellig. Nadere info bij Willem Peters (252529) of Ernest de Groot (251370).