Uden
Landschap
maandag03dec2018

sVLU herstelt 100 meter elzensingel

De stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) heeft afgelopen zaterdag 100 meter elzensingel hersteld op de Raktse Beemden door deze singel op 0,6-0,8 m terug te snoeien. Dit is nodig voor het behoud van een dichte, volle singel. Ruim 20 personen incl. de zagers Chris en Henk hadden hier 3,5 uur voor nodig.

IVN Uden - sVLU Natuurwerkdag Raktse BeemdenVolgens woordvoerder E. de Groot zijn elzensingels fraaie kleine landschapselementen, die je om de 7-8 jaar moet terugsnoeien. Dat deden de agrariërs vroeger voor de zgn. elzenslieten (elzenstammen) en het brandhout (twijghout). Voorzitter W. Peters vult aan: “voor vele planten en dieren zijn elzensingels van belang. Een dichte, volle singel met elzen en diverse struiken, is een goed leefgebied voor struweelvogels als winterkoning, roodborst, zwartkop en geelgors.”

IVN Uden - sVLU Natuurwerkdag Raktse BeemdenNatuurreservaat Wijstgronden Uden

De Raktse Beemden zijn onderdeel van natuurreservaat de Wijstgronden Uden. Dit gebied langs de Peelrandbreuk wordt gekenmerkt door smalle weilandjes met elzensingels. Dit landschap is kenmerkend voor natte zandgronden. Door de ruilverkaveling Uden is 95% van de elzensingels verdwenen.

IVN Uden - sVLU Natuurwerkdag Raktse BeemdenDe sVLU is 12 x per jaar actief in het landschap met gevarieerde werkochtenden. Het VLU zorgt voor gereedschap, begeleiding, koffie/thee en koek. Iedereen mag mee helpen. Het is gezond, leerzaam en gezellig werk.

IVN Uden - sVLU Natuurwerkdag Raktse Beemden