Uden
Landschap
dinsdag06feb2018

Struinen over de Maashorst

Zondag 28 januari, 9 uur verzamelen bij Naat Piek voor de lange afstandswandeling, “Struinen over de Maashorst!”. De gidsen van vandaag waren Diny, Joep en Peter. Dat was ook wel fijn met de behoorlijk grote groep wandelaars.

Stormschade

Via het slingerpad gingen we verder over op de onverharde paden het bos in, onderweg zagen we de omgewaaide bomen liggen, deze blijven ook liggen voor de voor kleine zoogdieren, vogels en insecten. Dood doet leven...  (foto 1 en 2)

IVN Uden - Struinen over de MaashorstVossenhol

Toen we een pad langs een houtwal opliepen kwamen we langs een Vossenhol. Hoe herken je eigenlijk een vossenhol… een vossenhol is veel slordiger/rommeliger als een dassenburcht er ligt veel meer zand etc om het hol heen. Een vos neemt zijn prooi mee het hol in en daar blijven de resten ook liggen, door het rottingsproces dat in het hol plaats vind wordt de vos besmet met bacteriën etc, daarom is het ook belangrijk als je door een vos gebeten wordt dat je zo snel mogelijk contact opneemt met een dokter.  (foto 3)

IVN Uden - Struinen over de MaashorstWe vervolgde onze weg langs de rand van een akker (foto 4) waar vogelkastjes hingen en Houtrillen gemaakt waren, deze worden bewust gemaakt voor de kleinere zoogdieren, die kunnen daar schuilen en holletjes maken, denk dan vooral aan Bunzingen en Wezels (foto5 en 6). Ik heb nog wat echte Brabantse namen voorbij horen komen die erg grappig klonken.

Kwelwater

(foto7) Het water in de slootjes waarlangs we liepen zag oranje, dit komt door de breukrand. De Vlekken op het water worden veroorzaakt door bacteriën en is geen olie zoals wel eens gedacht wordt. Je kunt dit testen door iets op de vlek te gooien. Bij olie krijg je een ronde kring en als het bacteriën zijn dan krijg je een soort van vierkante vorm in in het water. (foto 8 en 9)

IVN Uden - Struinen over de MaashorstLandschap van Allure

Op naar de Udensedreef naar het Landschap van allure. De Udensedreef is flink aangepakt door de gemeente Uden. De gemeente wil de Maashorst goed op de kaart zetten. En een mooie en veilige toegangsweg creëren door de aanleg van houtsingels, en half verharde paden, zoals ook het Berhovenpad dat natuurlijk ook rolstoeltoegankelijk moet zijn. Echt een Landschap van allure... (foto 11)

IVN Uden - Struinen over de MaashorstWijstgronden

Via het half verharde pad zijn we naar en over de Slabroekseheide gewandeld en via de stuifwal richting Beekdal Slabroek. (foto 12, 14 15, 16, 17)  (foto 18, 19, 20, 21, 22) Beekdal Slabroek is ontstaan door smeltwater vlak na de ijstijd. Wat daar duidelijk te zien is is dat de bovenlaag natter als onderlaag, er lopen daar twee breuken vlak langs elkaar, de Mellebreuk en de Hoevense breuk. (foto 23, 24, 25, 26) Ook hier is weer oranje water wat dus komt door de oxidatie in de wijsgronden en er groeien bijzondere planten zoals de Zompzegge en het moerasviooltje.
Daar is ook nog een stuk compensatiebos aangelegd. 

IVN Uden - Struinen over de MaashorstTijd voor koffie bij het bezoekerscentrum Maashorst, waar ook nog de opgezette Wisent stier Shogun nog te bewonderen is/was.

Grafheuvels

Na de koffie vertrokken we richting de grafheuvels en urnveld. Vanaf circa 2000 v. chr. zijn hier grafheuvelgroepen ontstaan, het zijn monumenten voor de overledenen die meestal onder aan de grafheuvel begraven werden. Later is er ook nog een urnveld aangelegd. (foto 27,28,29) Er is een bijzonder graf gevonden, jammer genoeg hebben ze niet kunnen ontdekken of het om een Vorst of een Vorstin van de Maashorst gaat. Er zijn kleding resten en bijzondere sierraden gevonden. Er zijn hier in de buurt meer vorstengraven gevonden, op Paalgraven bij Oss is nog een gaaf zwaard naar boven gebracht.

IVN Uden - Struinen over de MaashorstTaurossen, Exmoor's en Wisenten

Van de grafheuvels door naar de Brobbelbies (foto 30) waar we de zwarte groep Taurossen zagen, er grazen twee kuddes Taurossen, en van een Ranger hoorde we onderweg dat er weer een nieuw kalfje geboren was afgelopen zaterdag. 
FreeNature en Ark Natuurontweikkeling zijn druk bezig om verschillende bloedlijnen van de Taurossen bij elkaar te brengen om zo een wat vriendelijker ras te kweken. (foto 31, ) Na de kudde op een veilige afstand bekeken te hebben, (foto 32) hebben we onze weg vervolgd via de raster Weverweg waarlangs de Gaspeldoorn al in bloei staat. Ook enkele struiken in het begrazings gebied staan in bloei. (foto 33, 34)

Verder langs het eikenbosje weer richting Zevenhuizerweg waar de Exmoor pony’s stonden. Het graas gedrag van de Exmoors is anders dan van de Wisenten en Taurossen. Daarom is er ook gekozen voor drie verschillende grote grazers. Zo wordt het gebied door drie verschillende grazers “onderhouden” (foto 35,36)

IVN Uden - Struinen over de MaashorstNiet voeren!

Het blijft jammer dat sommige bezoekers van de Maashorst nog steeds niet begrijpen dat de dieren niet gevoerd mogen worden en dat gepast afstand nemen belangrijk is.
Het voeren van de dieren lijdt ertoe dat de dieren opdringerig gaan worden met het gevolg dat ze dan jammer genoeg afgemaakt moeten worden. 
(foto 37,38)

Diny, Joep en Peter, wederom bedankt voor een mooie, pittige en interessante wandeling! (foto 39)

Tekst en foto's: Marlies Kersten

Alle foto's van deze wandeling staan op onze fotowebsite.
De nummers in de tekst verwijzen naar de foto's op de fotowebsite.