Uden
Paddenstoelen
woensdag09okt2019

Paddenstoelen wandeling bij Naat Piek

Het was een natte regenachtige koude ochtend. Hans en ik verwachten niet veel publiek. Maar tot onze grote verassing kwamen meer dan 20 mensen opdagen. De meeste waren er goed op gekleed een enkeling was zijn paraplu vergeten. Er waren ook 3 kinderen bij. Er kwam zelfs een groepje speciaal voor onze wandeling uit Breda. Dat waren foto amateurs, die kwamen op uitnodiging van collega hobbyisten uit Veghel en Oss.

IVN Uden - Paddenstoelenwandeling Naat Piek 2019 - TeervlekkenzwamTeervlekkenzwam

Dank zij de regen van de afgelopen week was er dan ook genoeg te zien. Mijn motto van vandaag was wel; 'Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.' Ik vind het altijd leuk om de ogen te openen van mensen. We zagen tal van Mycena’s en Taailingen. Een mevrouw zei: 'Ik was hier deze week en toen had ik geen paddenstoelen gezien. Ik zag die kleintjes niet. Ik keek alleen naar grotere. Het zijn er zoveel'.

IVN Uden - Paddenstoelenwandeling Naat Piek 2019 - MuizenstaartzwamHet Muizestaartje op de sparappels. Het Dwergwieltje op eikeblad (Amerikaanse eik). De Paardehaartaailing op de dennennaalden. We hebben ze allemaal gevonden. Maar ook het Kleverig koraalzwammetje (kaboutervuurtje is favoriet. De Grote sponszwam is ook altijd leuk. Maar ook de Zwartvoetkrulzoom viel op. De fotografen lagen op hun buik in de natte grond voor de mooiste foto. Het jongetje was ook heel enthousiast en heeft heel wat paddenstoelen aangewezen. Maar ook de ouders en grootouders stonden met veel aandacht te luisteren. Er ging een wereld voor hen open. 

IVN Uden - Paddenstoelenwandeling Naat Piek 2019 - Grote sponszwam en Kleverig koraalzwammetjeGrote sponszwam en Kleverig koraalzwammetje

Door de koude moesten de kinderen en ouders helaas halverwege afhaken. Maar de fotografen bleven fanatiek. Hans en ik kregen op het eind zelfs een uitnodiging om eens een paddenstoelenwandeling in Breda te organiseren. Tot mijn grote verwondering was de Helmmycena het meest geliefd bij de fotografen.

Het was een natte koude, maar heel leuke ochtend geweest.

Tekst en foto's: Ingrid Decreton