Uden
Duurzaamheid
zondag18mrt2018

Op bezoek bij Boer-In-Natuur

Woensdag 7 maart en zaterdag 10 maart waren de vrijwilligers van Natuurcentrum ‘De Maashorst’, waaronder de IVN Natuurgidsen, uitgenodigd door Wilco de Zeeuw en zijn partner Debbina van Vuuren om kennis te maken met hun bedrijf tegenover het Natuurcentrum op Slabroek.

Woudrichem

Wilco en Debbina hadden tot 2017 een biologische boerderij in Woudrichem. Sinds vorig jaar runnen ze op Slabroek een nieuwe biologische boerderij. De gronden waren afgelopen jaren aangekocht  door ARK Natuurontwikkeling en hebben de bestemming natuur inclusieve landbouw. De eigendom van de boerderij ligt momenteel bij een Fonds voor Natuurinclusieve Streekboerderijen (www.streekboerderijen.nl) dat samenwerkt met het Groen Ontwikkelingsfonds Brabant (www.groenontwikkelfondsbrabant.nl).

IVN Uden - bezoek aan Boer IN Natuur SlabroekBiologische bedrijfsvoering

Wilco en Debbina willen wat betreft dierenwelzijn en biodiversiteit verder gaan dan de regels voor biologische bedrijfsvoering. Een voorbeeld daarvan is het langer bij de moeder laten van een kalfje en daardoor de koe nog maar één keer per dag te melken.

Meerjarige gewassen

Op de akkers rond Slabroek heeft Wilco meerjarige gewassen aangeplant die samen een gevarieerd voedselbos gaan vormen (zie kaart en uitleg). De struiken zijn op verhoogde zandruggen geplaatst om het machinaal oogsten mogelijk te maken. Het reliëf van de akkers is daarbij behouden. De stroken tussen de rijen met struiken worden ingezaaid met kruidenrijk gras. Een mobiele kippenren komt in deze stroken te staan. Ook het grasland voor de koeien aan de achterzijde van de boerderij (richting het beekdal) bestaat uit kruidenrijk gras. Tussen de percelen zijn singels met fruitbomen geplant, zodat de koeien in de toekomst in de schaduw kunnen.

IVN Uden - bezoek aan Boer IN Natuur SlabroekWat waar

1. Pawpaw (Asimina triloba), honingbes, perzik.
2. Hazelaar (Corylus avellana), Appelbes (Aronia), Krenteboom (Amelanchier alnifolia), Jostabes (Ribes x culverwellii).
3. Appel (Malus domestica)
, Kweepeer (Cydonia oblonga), Hazelaar (Corylus avellana), Nashipeer.
4. Tamme kastanje (Castanea sativa), Ginkho (Ginkho biloba), Olijfwilg (Eleagnus ebbingei), Zwarte walnoot.
5. Kiwibes (Actinidia arguta).

Verkoop

De zuivelproducten en de noten, vruchten en bessen van de meerjarige gewassen worden in de toekomst verkocht bij verkooppunten in de omliggende plaatsen. De yoghurt hebben we mogen uitproberen en die smaakte heel wat beter als wat we uit de supermarkt gewend zijn.

We wensen Wilco en Debbina veel succes met het opzetten van hun biologische boerderij. Wie het laatste nieuws van hun boerderij wil lezen kan terecht op hun Facebook-pagina; www.facebook.com/Boer.In.Natuur.

Tekst: Léon Weeterings
Foto’s: Diny de Groot