Uden
Bloemen & Planten
zondag18jun2017

Ondanks droogte veel te zien

Maandagavond 12 juni hebben 12 leden van de plantenwerkgroep de EVZ Meerkensloop geïnventariseerd.

IVN Uden plantenwerkgroep Meerkensloop Meerkensloop

De Meerkensloop is een stroompje ten zuiden van Uden op de grens met gemeente Boekel. Het ontspringt in de Peel ten noorden van Boekel en stroomt westwaarts en mondt uit in de Leijgraaf.
De ecologische verbindingszone (EVZ) loopt parallel aan de noordzijde van de Meerkensloop van de Knokerdweg tot aan de Leijgraaf.

IVN Uden plantenwerkgroep Meerkensloop Droogte

Het heeft dit voorjaar zo weinig geregend dat de natte laagtes in de EVZ voor een groot deel droog staan. Fijn om met droge voeten te inventariseren, maar de natuur kan wel wat water gebruiken. Toch stonden veel planten in bloei. Zo zagen we veel Knoopkruid, Grote ratelaar en Stijve ogentroost.

IVN Uden plantenwerkgroep Meerkensloop Rietorchis

Het is mooi is om steeds vaker Rietorchissen in de natuur rond Uden te zien. Ook in deze natuurzone staan er.  De Rietorchis komt vooral voor in natte biotopen. Ze bloeien van eind mei tot half juli met 15 cm hoge roze bloemaren. De plant overleeft door te leven in symbiose met een bodemschimmel. Sinds januari 2017 staat deze soort in Nederland niet meer op de Rode Lijst van beschermde planten.

IVN Uden plantenwerkgroep Meerkensloop Een leuke ontdekking deze avond was een witte Rietorchis. Incidenteel komt deze kleurafwijking voor.

IVN Uden plantenwerkgroep Meerkensloop De overige foto’s staan op onze fotowebsite.

Tekst en foto’s: Léon Weeterings