Uden
Landschap
zondag26jan2020

Lange wandeling Maashorst 19 januari 2020

Op zondag 19 Januari 2020 heeft IVN Uden en lange afstandswandeling van, uiteindelijk, 17,4 km, georganiseerd. Lekker struinen in en rondom de Maashorst. Omdat het weer meezat was het een erg prettige wandeling. Maar liefst 56 personen liepen mee. Een record voor dergelijke wandelingen. Gelukkig waren er drie IVN gidsen.

IVN Uden - Lange wandeling MaashorstDe wandeling startte vanaf Naat Piek en voerde langs Nabbegat, wat letterlijk betekent: 'aars van de duivel'. Het ven de Smèdèl zal daar waarschijnlijk ook mee te maken hebben. Want het stonk er vroeger verschrikkelijk. Plus het verhaal dat er een heks heeft gewoond die daar door de aarde is verzwolgen en dat zo het meertje is ontstaan. Een plek dus die niet pluis is.

IVN Uden - Lange wandeling MaashorstVia het Landgoed Nabbegat naar de Franse Baan. De naam is waarschijnlijk ontleend aan het feit dat Napoleon met zijn legers over deze weg naar Den Bosch trok. Langs de natuurbegraafplaats en het rustpunt “De Blokhut” in Schaijk  waar plek was in een gezellige, verwarmde tent.

IVN Uden - Lange wandeling MaashorstVervolgens werden de “Drie Vennen” aangedaan. Het zijn meer dan drie vennen blijkt. Daar stonden de taurossen op enige afstand.
Over de Schaijkse heide naar het Wisentgebied. De Wisenten waren erg goed te zien omdat ze dichtbij de omheining graasden.

IVN Uden - Lange wandeling MaashorstNa vijf uur wandelen in de natuur waren de deelnemers weer bij Naat Piek. Veel positieve geluiden waren er over de tocht en alle informatie die door de gidsen was verstrekt.

Tekst: Jo voet
Foto's: Marlies Kersten