Uden
Natuur in de Buurt
zaterdag16mrt2019

Lange wandeling Duits Lijntje

Op zondag 10 maart hebben we de lange wandeling over het Duits Lijntje en door de Trentse bossen gewandeld. "Van spoorweg naar ecologische verbinding", een wandeling van ongeveer 14 km.
Op de vroege ochtend van een regenachtige zondag zijn we toch nog met maar liefst 9 personen voor deze wandeling van start gegaan. De liefde voor de natuur maakt dat we dit weer trotseren om samen een natuurwandeling te maken. 

Spoorweg

We starten vanaf het parkeerterrein aan de kleuterweg en lopen daar meteen de wandelroute van het Duits lijntje op.

Door Chris van Lieshout worden we regelmatig gewezen op de aanwezige vogels, van boomklever tot wilde eend, en Esther Rutten vertelt over de geschiedenis van de Kleuter en van het Duits lijntje. De Kleuter, die ontstaan is vanwege het uitgraven voor het benodigde zand om het dijklichaam van de spoorlijn aan te leggen en op te hogen, de zwemvijver die het in het verleden is geweest, en de ontwikkeling tot de natuurvijver zoals wij hem nu kennen.

Het Duits lijntje, de verbinding die rond tussen Wesel in Duitsland en Boxtel is aangelegd en geopend in 1873. Deze verbinding was bestemd voor zowel goederenvervoer als personenvervoer en vormde een belangrijke verbinding tussen het Ruhrgebied en de havens in Rotterdam en Antwerpen.

De aanleg van vliegbasis Volkel in de 2e wereldoorlog en de functie die het Duits lijntje ook toen heeft vervuld wordt allemaal verteld.

IVN Uden - Lange wandeling Duits Lijntje

Ecologische verbindingszone

Het Duits lijnje is later als ecologische verbindingszone ontwikkeld, het verbindt de bossen in Mill met de Maashorst, waardoor uitwisseling van dieren kan plaatsvinden en een gezonde populatie kan blijven bestaan. We maken kennis met de zogenaamde stapstenen, kleine perceeltjes die als natuur zijn ingericht.

De wandeling brengt ons veel verschillende natuurbelevingen, we zien de gele trilzwam, we vinden de aardappelgal, we leren over zeeden, grove den, larix. We maken kennis met de bunker in de Trentse bossen waar momenteel een vleermuisverblijf is gecreërd. We komen langs de voormalige Schietberg, zoals die in de volksmond hier heet. Een aarden wal die is aangelegd om als kogelvanger te dienen voor het schiet oefenterrein wat hier in het verleden was.

We keren weer terug naar het Duits lijntje, om van daaruit onze lunch te gebruiken bij bezoekerscentrum de Steltenberg. Daar is de kachel voor ons aangemaakt en staat een heerlijk kopje thee en koffie met een kruidenlikeurtje voor ons klaar. Door de regen en de opgestoken harde wind is dat een aangenaam rustmoment.

Daarna vervolgen we onze wandeling weer richting Uden, nog enkele kilometers te gaan over het Duits lijntje. Even lijkt het erop dat de zon ons gezelschap zal gaan houden, maar helaas begint het weer te regenen en wordt daardoor de aandacht voor de natuur wat afgevlakt. Moe maar voldaan nemen we afscheid van elkaar om ons thuis in droge kleren te gaan steken.

Dank aan ieder van zijn/haar aanwezigheid. Het was zeker weer een hele gezellig IVN-wandeling.