Uden
Landschap
vrijdag10nov2017

Lange wandeling 5 November

Zondagochtend stipt 9 uur begonnen we aan de veel belovende wandeling. We vertrokken onder begeleiding van maar liefst drie gidsen vanaf de parkeerplaats aan de Canadasweg richting de Annabosjes.

IVN Uden - Lange wandelingWijstgronden Annabosje

De Annabosjes liggen aan de breukrand en de grond is er moerassig en rood van al de kwel, duidelijk is ook het hoogteverschil en de Wijstgronden te zien. Hoe hoger je op de breuk komt hoe natter het wordt. Door de aardbeving van 1992 weten ze dat de afschuiving nog steeds door gaat. We hebben even stil gestaan bij de grote eik die omdat hij op de breukrand staat niet erg goed geworteld is. Vandaar dat er stalen draden aan vast gemaakt zijn, zodat hij niet omwaait als het stormt. Meestal zijn de draden niet gespannen, alleen als het nodig is.

Paddenstunnel

Bij het oversteken naar de andere kant van de weg merkte we de paddentunnel op die door diverse vrijwilligers van IVN, sVLU en de gemeente Uden aangelegd is zodat de padden tijdens de paddentrek veilig onder de drukke weg kunnen oversteken naar het beloofde land... Het was verrassend om te horen dat er ook kleine zoogdieren gebruik van maken om de drukke weg over te steken.

IVN Uden - Lange wandelingWijstgronden Loose Beemden

Onze weg vervolgde we over het andere stuk van de Loose Beemden. Een pracht stukje natuur, waar altijd wel iets bijzonders te ontdekken valt. In de lente en zomer bloeien er heerlijk geurende bloemen en fladderen er vlinders, vogels en andere insecten rond. Dwars door de Loose Beemden loopt een klein stroompje waarin duidelijk het hoogte verschil te zien is door de breukrand. Mooi helder water en weer de oranje grond.

Loo

Vanaf de Loose Beemden zijn we richting het Loo gegaan. En kwamen we langs de oude houtzagerij van Uden, die op sommige dagen nog steeds in gebruik is. Via het Loo zijn we over kleine smalle paadjes langs sloten en stukken land richting Nistelrode gelopen. Op een mooi zonnig plekje hebben we even gepauzeerd zodat de innerlijke mens ook niets te kort kwam.

IVN Uden - Lange wandelingDe Meuwel

Daarna zijn we verder via  A50 landschapparkjes (aangelegd ter vervanging van de grond die gebruikt is voor de A50) en door het bos weer richting de Visvijver de Meuwel in Nistelrode gelopen. De herfstkleuren waren prachtig in het zonnetje. Tijd voor een boterham...

Achter de berg

Na de lunchpauze verder door de bossen, langs kleine idyllische plekjes, vijvertjes en akkers vol met aardbeien richting "Achter de berg" waar nog enkele Schotse Hooglanders (privé bezit) lopen. Er waren een tijdje terug drie schattige kalfjes geboren, smelt smelt... Wat mij wel opviel was dat er erg veel jonge berkjes stonden, maar na enige uitleg van de gidsen bleek dat die vanzelf zouden verdwijnen? De Hooglanders knabbelde er in ieder geval lekker aan.

IVN Uden - Lange WandelingBedafse Bergen

Vandaar uit zijn we naar Bedaf gewandeld, het schijnt dat wij hier in Uden de hoogste stuifzandrug hebben in Nederland. En dat deze niet ontstaan is tijdens de ijstijd zoals in diverse geschiedenisboeken vermeld staat maar ergens in de Middeleeuwen. Als je op een bepaalt punt op een heldere dag op de zandrug staat kun je zelfs het provinciehuis in  ‘s -Hertogenbosch zien. Via het "Kerkepad" hebben we onze weg gezocht over de zandvlakte van Bedaf en via het poeskespad richting de parkeerplaats. Net op tijd want het weer begon te veranderen. Het was een mooie, interessante wandeling met verassend mooie plekjes.

Diny bedankt voor de mooie route en uitleg.
Chris en Giel jullie ook bedankt voor jullie mooie en interessante verhalen...
Iedereen bedankt voor deze mooie ochtend.

Meer foto's van de wandeling op onze fotowebsite.

Tekst en foto's: Marlies Kersten