Uden
Landschap
woensdag11mrt2020

Lange afstandswandeling Trentse bossen en Duits lijntje

Een groep van 25 enthousiaste deelnemers hebben we meegenomen over straten, wegen, paden en de oude spoorlijn die met hun naamgeving iets over de geschiedenis vertellen. Een stevige wandeling van 15km bij een graad of 8 vooral over onverharde paden. Na ruim 4,5 uur met wat regen op het laatste stuk eindigde we bij de Kleuter.

In de aankondiging via digitale persberichten en in de krant van deze wandeling is i.v.m. de beperkte parkeerplaats bij de kleuter, gekozen voor een ander startpunt als in de gedrukte folder staat.

Om kwart voor negen stonden de eerste gasten bij d’n office al te wachten en snel kwamen er meer mensen bij. Er was genoeg plaats voor auto’s, diverse fietsen, sommigen kwamen te voet. Om 09.00uur had zich ondanks de kleine regenvoorspellingen een mooie club van 25 geïnteresseerden mensen verzameld, tijd om te vertrekken. Bij de kleuter (waar ook een gids stond te wachten, zonder gasten) is de groep opgesplitst en kon de wandeling pas echt beginnen.

IVN Uden - Lange wandeling Trentsebossen - Duits LijntjeWe hebben gewandeld over de Vluchtoordweg, steken de Patersweg over, komen langs de Osseweg om daarna via de Lange Goorstraat naar het Oventje te lopen. De naamgeving van de straten werd onderweg uitgelegd.

De naam Vluchtoordweg stamt uit de eerste wereld oorlog toen Uden onderdak bracht aan Belgische vluchtelingen.

De Patersweg is genaamd naar de paters die van het Kruisherenklooster uit Uden naar het klooster van Heilige st Agatha 1371 (oudste Nederlandse klooster met best bewaarde tuinen) aan de maas gemeente Cuijk reisden.

Osseweg is de benaming van de oude weg vanuit Boekel naar Oss. Alleen dit deel en een stukje op het industrie terrein is van deze weg overgebleven, de rest is hernoemd, verdwenen of op andere wegen aangesloten.

De Lange Goorstraat gaat over de Goorkens, vroeger een drassige streek die het bewoonbare gebied afsloot van de daarachter gelegen bossen en woeste gronden.

In het Oventje staan we o.a. even stil bij de naamgeving die vermoedelijk is ontstaan naar aanleiding van de in 1982 ontdekte middeleeuwse oven.

D’n Trent (eerste vermelding naam buurtschap rond 1727)
De Trentse Bossen is een langgerekt bosgebied van 150 ha in de gemeente Landerd en eigendom van deze gemeente is aangeplant met hoofdzakelijk grove den en eik.

Genoeg namen feitjes. In de Trentse Bossen en verder op het Duitse lijntje is veel te vertellen over de rol die de bossen en dit spoor heeft gehad. Van de aanleg in 1867 beëindigen van het personen vervoer in 1950 tot het opbreken van het spoor in Uden in 1973.

Alle informatie hierover is te vinden op http://www.duitslijntje.eu/

Verder is er verteld over de ecologische hoofdstructuur EHS wat tegenwoordig het NatuurNetwerk Nederland heet. Dat ‘netwerk’ is belangrijk voor natuur. Planten en dieren moeten zich kunnen verplaatsen tussen natuurgebieden. Dit is nodig om te zorgen dat ze voldoende leefruimte hebben, maar ook om inteelt te voorkomen en gezonde populaties te houden. Langs de route zijn diverse perceeltjes ingericht als natuur. Dit noemen we stapstenen. Onderweg kwamen we vele poeltjes tegen en ook de padden oversteek op de Boekelsedijk hebben we niet gemist. Het Duits lijntje is een mooi voorbeeld van een verbindingszone.

Na 10km wandelen was er een gezellige lunch/koffie pauze bij bezoekerscentrum de Steltenberg op de Houtvennen Zeeland. Eenmaal buiten gekomen was het weer toch een beetje omgeslagen. Regen pakken en paraplus kwamen voor de dag al was het meer miezer dan echte regen. In een rechte lijn liepen we over het Duits lijntje terug naar het startpunt de Kleuter. Een naam die volgens verhalen afstamt van het gekletter van paarden (met wagen) die over keien vanaf dit buurtschap vroeger naar Uden reden.

Tekst en foto’s: Mark Stevens