Uden
Landschap
woensdag16aug2017

‘Kempische heideschapen houden Slabroekse Heide kort’

Het publiek raakt niet uitgekeken bij het zien van de kudde schapen op de Slabroekse Heide. Maandagmiddag 7 augustus staat de kudde Kempische heideschapen van Dirk Geenen in de buurt van het fietspad aan de rand van de Udense hei.

Langskomende fietsers trappen direct op de rem bij het zien van dit vredig tafereeltje. Schaapsherder Willo Schellekens is door Geenen ingehuurd om samen met hem de komende weken het graasbeheer in dit uniek stukje natuur te verzorgen. Hij neemt alle tijd om vragen van belangstellenden te beantwoorden. Opdrachtgever van het begrazingsproject is de gemeente Uden. De kudde natuurlijke grasmaaiers is nog tot ongeveer half september in het gebied aanwezig. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Dirk Geenen is geboren en getogen in Vorstenbosch en woont inmiddels samen met zijn vriendin Paula in het schapendorp Odiliapeel, waar zijn bedrijf ‘Natuurgrazers Landschapsbeheer’ is gevestigd. “Het gehele jaar zijn we met de kudde op pad om diverse natuurterreinen voor verschillende overheden te beheren. Ik heb drie bordercollies die ervoor zorgen dat de schapen bij elkaar blijven”, vertelt Dirk enthousiast. “De schapen eten het gras uit de hei en grazen de heidestruiken deels af. Ook jonge boompjes vinden ze een lekkernij. Hierdoor overwoekert het gras de heidestruiken niet en wordt uitbreiding van bos voorkomen. De heide verjongt en je krijgt een gevarieerde heidestructuur, dat goed is voor de gehele flora en fauna”, aldus Geenen.

Accepteer cookies

Volgevreten

Schaapsherder Willo Schellekens staat er ontspannen bij en beantwoordt geduldig alle vragen van nieuwsgierige voorbijgangers. “Het zijn toch echt 250 schapen, hoewel het er minder lijken”, lacht hij. “Rond 8.00 uur ’s morgens haal ik de kudde uit een met schrikdraad omheinde wei, waarna we richting Udense heide lopen. Zo rond 16.30 uur zijn de schapen volgevreten en gaat het weer in omgekeerde volgorde”, aldus Schellekens. Afgelopen week heeft de kudde drie dagen op Bedaf rondgelopen en daar de heide ontdaan van overtollig gras en struikjes. Wanneer de klus medio september in Uden er opzit, verhuist de kudde naar de Reekse Heide om daar in opdracht van de gemeente Landerd haar nuttig werk voort te zetten. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met Dirk Geenen, 06-10967690 of like ‘Natuurgrazers Landschapsbeheer’ op Facebook.

Tekst, foto’s en video: Peter Noy