Uden
Overig
dinsdag21mei2019

Kapelletjes fietstocht van 19 mei

De zon schijnt lekker, de temperatuur stijgt en de gasten komen op de fiets naar de Markt. Daar vertrekken Lies en Mieke in twee groepen, op weg naar: 5 kapelletje, 1 grote kapel en 6 wegkapelletjes de z.g.  ‘Keskes’.

We fietsen door een prachtig gebied met afwisselende natuur; langs breukranden, waterlopen, de Goorse bossen, het dal van de Aa, de heringerichte Peelse Loop, het Processiepark te Handel en de  uitbundige bloeiende weg- en slootbermen vol Fluitenkruid en Margrieten.

Een van de hoogtepunten vormt de verbindingszone links van het fietspad bij de Leijgraaf. Aan de rand van de poelen bloeien de Orchideeën en heel veel andere vochtminnende planten. Terwijl we de fietsen parkeren worden we getrakteerd op een kikkerconcert. We merken dat kikkers niet pauzeren! De vogeltjes fluiten en wij genieten van de kleurenpracht; paars, geel, wit, blauw, lila en heel veel tinten groen. We zien dat de oever van de Leijgraaf is verbreed en mede hierdoor geleidelijk aan nog mooier gaat worden.

Zo genieten we ook van de prachtig heringerichte Peelse Loop. Met een meanderende nevengeul en doorwaadbare plaatsen is de belevingswaarde groot. Links en rechts van het fietspad is het één bloemenpracht. Zelfs de hoge geluidswal is helemaal begroeid met bloeiende en nog net niet bloeiende bloemen, een waar ‘Veldboeket’.  De (water)vogels leven hier in een paradijs.

IVN Uden - Kapelletjes FietstochtHet bezoek aan de kapelletjes met ook hier de toelichting door de gidsen, biedt een goede afwisseling. We trappen verder. De temperatuur is inmiddels opgelopen naar 24 graden, ideaal fietsweertje. Het laatste deel van de fietstocht zien we nog een stukje van de voormalige Peel bij De Voskuilen, gelegen in het uitgestrekte agrarisch Peellandschap.

We sluiten deze 38 km. lange tocht af onder de Tulpenboom in het Sportpark. Het was weer een hele mooie fietstocht. En als ik vervolgens snel naar huis fiets ben ik blij dat ik de onweersbui vóór kan blijven.

Tekst en foto: Mieke van Gerwen