Uden
IVN
woensdag28okt2020

IVN Uden & Covid-19

Wat waren we - bestuur en werkgroepen - trots op en blij met het mooie jaarprogramma  dat we voor 2020 in elkaar hadden gezet. Een programma vol met de vele mooie dingen die we jaarlijks aan leden en niet-leden in Uden voorschotelen. Wandelingen, lang en kort, cursussen en lezingen, excursies en fietstochten, scharrelkids en slootjesdagen enz. Prachtig om onze kennis van de natuur te vergroten en wat wij al weten aan anderen door te geven.

De natuur is toch deze moeite waard? De natuur is toch mooi? Nu weten we allemaal dat diezelfde natuur ook hard en onvriendelijk kan zijn. Leven en overleven, vreten en opgevreten worden. De een z’n brood, is de ander….. Wij mensen genieten van de natuur, maar grijpen er wereldwijd ook op vaak ontoelaatbare manieren op in. De gevolgen zijn duidelijk. Nu komt Corona om de hoek kijken. Een onbekend virus dat zich razendsnel over de wereld verspreid. Een stukje natuur, te voorschijjn gekomen door misbruik van natuur: vleermuizen, civetkatten en dan chinese lekkerbekken en we zijn zelf de klos.

Wij hebben dat ook gemerkt. Ons hele programma was vrijwel waardeloos geworden, op een paar wandelingen, excursies in het Mellepark en Berg en Breuk , de slootjesdagen en de planteninvetarisaties  na. Triest natuurlijk. Een hele klap, zeker. Maar die mooie, interessante, harde  natuur blijft mooi, interessant en hard. We kunnen er toch in de meeste gevallen van genieten door er op uit te gaan, wandelend, fietsend, onderzoekend, waarnemend. Dat is toch prachtig?

Beste mensen, het bestuur van IVN wil jullie een hart onder de riem steken. Blijf actief, ga niet bij de pakken neerzitten. Ook dit gaat voorbij en dan hebben we jullie weer nodig, alle vrijwilligers op welke plek ook, maar ook belangstellenden. Wij zullen proberen voor 2021 activiteiten voor te bereiden voor als er op een moment wat rust komt met mogelijkheden.

We wensen jullie sterkte, een zo goed mogelijke gezondheid en vooral moed om door deze crisis heen te komen. Om Frau Merkel  te citeren: “Wir schaffen dass!”.

Bestuur IVN Uden