Uden
IVN
maandag30sep2019

IVN Uden bezoekt IVN Zuidwest Veluwezoom

Het ledenuitje ging deze keer naar Renkum waar we ontvangen werden door IVN Zuidwest Veluwezoom in hun vrijwilligersruimte “het Mussennest” bij informatiecentrum Renkums Beekdal. In april ontvingen wij een delegatie van IVN Zuid Veluwezoom en hebben toen een mooi dagprogramma voor hen verzorgd en meteen een tegenbezoek afgesproken.

De koffie met krentenbrood stond al klaar toen we aankwamen. Gerard Bos geeft uitgebreid uitleg over hun activiteiten waarna een film volgt over het herstel van de sprengen door de werkgroep beken en sprengen.

Voordat we gaan wandelen onder begeleiding van Gerard en Simone is er soep met brood. Het mag gezegd, er werd uitstekend gezorgd voor ons. Het meegebracht lunchpakket bleef in de tas.

IVN Uden - Ledenuitje naar VeluwezoomHet gebied waar we wandelen heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis: Enorme massa's ijs hebben in de ijstijden grond opgeduwd tot stuwwallen. De overgang van zand van de Veluwe naar klei van de Rijnuiterwaarden was al eeuwenlang een aantrekkelijke plek voor dier, plant en mens om zich te vestigen. Dat is terug te vinden in het landschap. Vele landgoederen zijn het bewijs zo ook het Oranje Nassau’s Oord, het voormalige paleis van koningin Emma. De overgang tussen hoog en laag komt ook tot uitdrukking in de vele beken en sprengen. Het Renkums beekdal is een van de poorten naar de Veluwe. Ook zien we dat een voormalig bedrijventerrein omgevormd is tot een volwaardig natuurlijk beekdal en een EVZ van de Veluwe naar de Rijnuiterwaarden.

IVN Uden - Ledenuitje naar VeluwezoomWe zien een veel ouder  landschap dan we kort bij huis gewend zijn met majestueuze eiken en beuken maar waar de aftakelende dode bomen mogen blijven staan of liggen. Een prachtige wandeling met stralen zonnig weer. Zeker de moeite waard om nog eens terug te gaan naar het informatiecentrum Renkums Beekdal om van daar uit te gaan wandelen of fietsen. Het is maar een half uurtje rijden.

IVN Zuidwest Veluwezoom, bedankt voor de mooie dag voor onze leden.

Tekst en foto's: Joep van Lieshout