Uden
Recreatie
dinsdag23okt2018

IVN Uden actief tijdens het Oerfestival Maashorst

IVN Uden leverde meerdere bijdragen aan het Oerfestival De Maashorst 2018. Op maandag 15 oktober gebeurde dat in de vorm van drie wandelingen in de natuur, op donderdag 18 oktober waren er twee fietstochten en een speelmiddag voor de Scharrelkids. 

IVN Uden - Oerfestival MaashorstNa de opening van het oerfestival zondag 14 oktober op Herperduin werd maandag een minifestival georganiseerd bij Teugel Resort/De Mastworp. Daar was het de hele dag een gezellige drukte. IVN Uden was aanwezig met een stand om informatie te geven over het wijstverschijnsel en er werden drie wandelingen gegeven over de wijstgronden langs de Peelrandbreuk naar de proefsleuf aan de Lage burchtweg. De belangstelling was overweldigend. We hadden  in totaal ruim 100 deelnemers uit de verre omgeving. Door de droogte was de ervaring van nat boven de breuk en onder de breuk droog niet zo duidelijk maar met de nodige uitleg bij de stuwtjes en de peilbuis kon het wijstverschijnsel toch duidelijk gemaakt worden.

IVN Uden - Oerfestival Maashorst - Proefsleuf PeelhorstbreukDat was een mooie opstap naar de uitleg die gegeven werd over de Peelrandbreuk door Rimbaud Lapperre van de Vrije Universiteit van Amsterdam in de proefsleuf. Daar was het aansluiten in de rij vanwege de overweldigende belangstelling maar dat was de moeite waard. Interessant om te zien wat ondergronds het wijstverschijnsel veroorzaakt.

IVN Uden - Oerfestival Maashorst - BreukOp donderdag was de Nistel de plaatst van actie. Ook daar de hele dag een gezellige drukte. Vanuit de Nistel hebben we twee fietstochten gehouden over de dreven en driften naar het Natuurcentrum waar we uitleg kregen over de geschiedenis en cultuurhistorie van de Maashorst.

IVN Uden - Oerfestival Maashorst - GrafheuvelsDaarna nam Gonnie Versteeg ons mee naar de grafheuvels waar we op het terrein de grafheuvels het graf van de Vorst(in) van de Maashorst en de landweer konden bewonderen. De schapen die worden ingezet om het gebied schoon te houden stonden ons al op te wachten.

Toevallig valt de herfstactiviteit van de scharrelkids deze keer in de festivalweek. Dus ook volop IVN actie bij Naat Piek.

Meer foto's van deze week op onze fotowebsite.

Tekst en foto's: Joep van Lieshout