Uden
Biodiversiteit
maandag26aug2019

Hof van de Toekomst op Maashorstfestival

Gemeente Maashorst: Gemeente van de Toekomst

Hoe maken we de nieuwe gemeente toekomstbestendig? Vanuit deze vraag heeft D’n Hof van de Toekomst zich op 24 juni gepresenteerd op het Maashorstfestival.

We leven in een steeds ingewikkelder wereld die ons confronteert met vele uitdagingen. Economie, wonen, mobiliteit, vrije tijd, zorg, landbouw, water, natuur en milieu, alles vraagt om aandacht. Een sterke visie op al deze thema’s is naar ons idee een visie in samenhang. Duurzaamheid is daarbij het sleutelbegrip voor een toekomstbestendige gemeente.

Met de parken, het ecologisch bermbeheer, de stadsweide, de kersenboomgaarden, D’n Hof van de Toekomst en de projecten voor natuurontwikkeling in het buitengebied heeft de gemeente Uden laten zien hoe een middelgrote stad de natuur een plek kan geven midden in de gemeenschap. Ook in Landerd zijn mooie voorbeelden te zien van toekomstbestendig beleid. Daar kunnen we mee verder!

IVN Uden heeft in 2006 een ecologisch groenbeheerplan opgesteld en in 2018 is samen met een medewerker van de gemeente een up date van dit plan gemaakt. Dit nieuwe groenbeheerplan is ook gedeeld met ambtenaren van de gemeente Landerd.

D’n Hof van de Toekomst wil graag een actieve bijdrage leveren aan de visieontwikkeling. Want D’n Hof is veel meer dan een tuincomplex! De houtwallen, de vijver, de vele fruitbomen, de vlindertuin en de kruidentuinen bevatten mede dankzij de toepassing van permacultuur een enorme schakering aan planten die een rijkdom aan insecten lokken. Zo heeft D’n Hof zich ontwikkeld tot een oase van biodiversiteit midden in de bebouwde omgeving. De diversiteit neemt nog steeds toe en meer en meer mensen weten de weg naar d’n Hof te vinden.

We  willen graag meedenken over het creëren van veilige havens voor planten en insecten in een steeds intensiever gebruikte omgeving waarin de natuur vaak aan het kortste eind trekt. Het bewustzijn dat we daar niet ongestraft mee door kunnen gaan neemt gelukkig toe, maar het is belangrijk dat we elkaar hieraan blijven herinneren. Recente voorbeelden daarvan zijn de bestrijding van de buxusmot met een middel dat jonge mezen doodt en de toenemende verstening van tuinen, die niet alleen een overbelasting van het riool kan veroorzaken, maar ook onoverbrugbare barrières vormt voor insecten.

Concreet denken we daarbij aan:

  • Actieve samenwerking en kennisdeling met Udense en Landerdse partners zoals Boer in Natuur, de Heemtuin en Fruitz for Life.
  • Actieve kennisdeling met burgers in de vorm van informatiebijeenkomsten en /of cursussen over ecologisch (moes)tuinieren, een actieve rol in operatie Steenbreek en het regelmatig openstellen van D’n Hof voor belangstellenden in de vorm van rondleidingen.
  • Het ondersteunen van de inmiddels opgeleide en afgestudeerde stadsboerin bij het verwezenlijken van haar voorstellen i.z. stadslandbouw.
  • Actieve samenwerking met gemeentelijke diensten.

Wij zien deze  uitdagingen graag als evenzoveel kansen om samen tot een sterk nieuw concept te komen dat tegen een stootje kan.

Tekst: Annemieke van de Ing, voorzitter Hof van de Toekomst