Uden
(Moes)tuinen
woensdag28okt2020

Groe(n)ten van d’n Hof oktober

Het jaar loop weer ten einde op d’n Hof, de paden en bedden worden schoongemaakt, de lege plekken worden bedekt met mulch, kompost of champignonmest, de bonenstaken worden opgeruimd, de wintergroenten worden gecontroleerd en beschermd tegen hongerige mee-eters en krijgen nog een scheut Bokashi.

Wat een raar jaar is het geweest. Een nat voorjaar, een hete droge zomer die duurde tot en met september en een kletsnatte oktobermaand.

Ons jaarverslag zal kort kunnen zijn: van al onze activiteiten ging niets door! Geen open dag, geen plantjesmarkt, geen stageleerlingen van Fioretti, geen BSO kinderen over de vloer, geen buurtbewoners die groenten kwamen kopen,  geen jeu de boules toernooi met BBQ met het Gilde. Zelfs onze Hofborrels moesten eraan geloven en op de kluszaterdag was het klussen en naar huis, dus geen gezamenlijke lunches, op een enkele na. Op de poort hangt een bordje dat bezoekers van buiten helaas niet welkom zijn…..

Kortom, alle sociale activiteiten, die we zo belangrijk vinden, werden  geschrapt. De natuur trok zich daar niets van aan en hield ons bij de les, en hoe! Alles groeide en bloeide, en verschroeide als je niet oplette. Na veel gewik en geweeg hebben we besloten om een sproei installatie aan te leggen, omdat het met gieters niet te belopen was. Tegen de principes van de permacultuur, maar onze Hof is nog niet zover dat we dit soort zomers het hoofd kunnen bieden zonder extra water. Daar willen we wel naar toe. Niet vechten tegen de klimaatverandering, maar meebuigen en aanpassen, dat is ons devies, maar dat vraagt tijd en heel veel nieuwe kennis. We doen ons best. De druiven doen het goed, de vijgen brullen de grond uit. Het wachten is op de eerste olijven…. Wie durft?

We zijn op onze site een nieuw informatieve rubriek gestart, Kruiden Hof genaamd. Elke maand worden vier kruidden besproken die op d’n Hof voorkomen. Ze worden vanuit drie invalshoeken belicht: de permacultuur, de keuken, en de geneeskrachtige werking. U vindt de link naar de rubriek op de startpagina bovenaan.

Door natuurlijk verloop is de wachtlijst weer opgelost. Er zijn weer een paar perceeltjes vrij per 1 januari, dus wie nog aarzelde, kan nu weer terecht!

Tekst: Annemieke van den Ing