Uden
(Moes)tuinen
dinsdag10mrt2020

Groe(n)ten van d’n Hof maart 2020

De lente is weer begonnen, en hoe! Februari was heel nat en dus ook weinig zonnig. Toch barstte door de hoge temperaturen overal de grond open om krokussen, narcissen, en ander vrolijk lentespul door te laten. De eerste tuinbonen zijn gezaaid, de tuinen worden klaar gemaakt voor het nieuwe seizoen. Via van Berkel hebben we 25 kuub compost laten storten. Onze eigen compoststraat levert helaas niet voldoende op om iedereen te voorzien, ondanks het vele werk dat daar wordt verzet.

Half februari hebben we met een ploegje mensen 100 struikjes in de houtwallen gezet om de gaten te dichten die waren ontstaan. Die houtwallen zorgen voor veel biodiversiteit en beschutting. Het zijn de oude erfafscheidingen van de boerderijen op de Klantstraat, mooie oude groene monumenten dus, waar we zuinig op zijn. De nieuwe aanplant bestaat uit 10 soorten bijen- en vogelvriendelijke inheemse soorten.

Op heel veel vensterbanken van Hofleden staan bakken met voorgezaaide groenteplantjes. Vaak extra veel, want we hebben weer plantjesmarkt op 21 maart. Vorig jaar was dat een doorslaand succes, voor herhaling vatbaar. Nu het thema van de plantenactie van het Udenfonds “Eetbaar landschap” is, willen wij uiteraard graag de Udenaren die boompjes en struiken komen ophalen ook meteen van groenten pootgoed voorzien. We hopen weer op een grote opkomst.

Op 29 februari was d’n Hof gastheer/vrouw voor de jeugdactiviteit van IVN en Vogelwacht.  Het was erg gezellig. Er kwamen 7 tieners op af, wat met de begeleiders erbij een drukke en volle werkplaats opleverde. Gelukkig werd het weer steeds beter en konden we deels buiten aan de slag. Vijfentwintig volgelhuisjes zijn er getimmerd, waarvan er twaalf zijn opgehangen op d’n Hof.

De moestuincursus van IVN zit er weer op. Vier IVN trainers waarvan twee Hofleden hebben in totaal 31 cursisten op weg geholpen om enigszins planmatig aan de slag te gaan. En als je weet waar je het kunt vinden, hoef je echt niet “alles” te weten voordat je aan een moestuin kunt beginnen. Via de mail hebben we heel veel extra informatie rondgestuurd naar de deelnemers, om thuis naar behoefte gebruik van te maken. Het was een gemêleerd en enthousiast gezelschap van Udenaren en mensen van buiten. Dat zorgde voor geanimeerde avonden waar veel kennis en veel vragen werden uitgewisseld. En daar leer je het meest van, dat merken we ook aan de stamtafel van d’n Hof.

Deze maand heeft d’n Hof maar liefst 4 nieuwe leden mogen verwelkomen. We zitten bijna vol!

Tekst: Annemieke van den Ing