Uden
(Moes)tuinen
dinsdag23jun2020

Groe(n)ten van d’n Hof juni

We hebben het er maar druk mee! Corona, droogte, nog meer droogte, en tussendoor aanmeldingen van nieuwe leden.

Enkele van onze leden zijn heel ziek geweest, maar gelukkig zijn ze alle aan de beterende hand. Maar het zet je wel op scherp: afstand houden, zoveel mogelijk in je eigen tuin en niet op een kluitje, handen wassen, extra aandacht voor hygiëne in de keuken en het toilet, papieren handdoekjes, koffie uit papieren bekertjes met houten roerstaafjes. We zijn helemáál geen fan van wegwerp, maar nood breekt wet. In de maanden maart t/m mei hebben we ook de Hofborrels en de kluszaterdagen geschrapt. Klussen die gedaan moesten worden werden aangemeld en individueel opgepakt.

En intussen ging de natuur gewoon zijn/haar gangetje: alles groeide en bloeide. En wij zaaiden en pootten, we mestten en mulchten en we sleepten met gieters. Eindeloos, want de korte regenperiodes hielpen maar een klein beetje. Inmiddels oogsten we rabarber, peulen, tuinbonen, kapucijners, sla, frambozen, aardbeien en nog veel meer.

De droogte heeft ervoor gezorgd dat de discussie over de watervoorziening op d’n Hof is hervat. De meesten van ons zijn er inmiddels van wel van doordrongen dat de tijden en het klimaat veranderen en dat we mee zullen moeten veranderen. Maar aanpassen is ingewikkeld. We verdiepen ons in wat de permacultuur aan antwoorden geeft en wat we van anderen kunnen leren. In de nieuwsbrief zijn we gestart met een nieuwe rubriek: tips voor de droge, hete tuin. Met het toenemende watertekort in Brabant hebben ook wij een verantwoordelijkheid. We kunnen niet volstaan met meer gieten, maar zullen uit een ander vaatje moeten leren tappen. Een pijnlijke woordspeling.

D'n Hof van de ToekomstEn dan de nieuwe leden! Voor het eerst in de geschiedenis van d’n Hof zitten we vol. De eerste aanmelding op de wachtlijst is een feit. Het zou zo maar een gevolg kunnen zijn van de Corona Lock down. Mensen zitten meer thuis, gaan niet op vakantie, en zien dan ineens de kans schoon om die groentetuin die ze altijd al wilden, maar waar ze nooit tijd voor konden vinden, toch te gaan starten. We heten ze uiteraard van harte welkom, en nemen ze mee in de aangepaste situatie. Daarnaast is het onze verantwoordelijkheid om ze goed in te werken in de permacultuur en ze te informeren over de basis van waaruit d’n Hof is gestart. Als je deze cultuuroverdracht verwaarloost, kun je zomaar na een paar jaar een heel andere club zijn geworden, zonder dat je dat zelf in de gaten hebt gehad.

Kortom, genoeg te doen, ook zonder open dag en plantjesmarkt.

Tekst: Annemieke van den Ing