Uden
(Moes)tuinen
dinsdag13jul2021

Groe(n)ten van d’n Hof juli

Het lijkt wel back to the eighties, dat weer van de laatste maanden. Een ouderwetse zomer met veel regen in juni en begin juli. We hadden niet gedacht dat we dat nog eens zouden meemaken.

IVN Uden - D'n Hof juli 2021De bloemenzee was nog nooit zo uitbundig: papavers, klaprozen, wilde peen, zwarte toorts, theunisbloemen, goudsbloemen, riddersporen, margrieten, kamille, korenbloemen. Alles groeit als kool, de kolen, de uien, de bonen, de peulen, maar ook het gras, de distels, de melde, en wat er al meer aan iets te enthousiaste ongenode gasten in onze tuinen rondgaat.  Schoffelen op een natte ondergrond schiet niet echt op, wieden is een enorm karwei, dat nooit klaar is, dus hier en daar zien we de platen karton al weer opduiken. Wat we ook doen is “chop and drop”, een permacultuur techniek. Je knipt planten af en laat het loof ter plekke op de bodem liggen als mulch laag (mits er geen zaden in zitten). Een klassieke moestuinierder die de tuin netjes wil hebben, vindt dit echt helemaal niks, maar ik wil toch graag uitleggen wat het nut hiervan is. De plantenresten bevatten allerlei voedingsstoffen die via het bodemleven worden opgenomen, bovendien leveren de plantenvezels die langzamer vergaan, biomassa aan de bodem, wat weer helpt tegen uitdrogen. Onder de afdeklaag kiemt nieuw onkruid veel langzamer, kortom, win win! Door gericht te kiezen welke plantenresten je onder welke groenten legt, kun je ook nog heel gericht voedingsstoffen toevoegen. Bijvoorbeeld: zwarte toorts en smeerwortel bevatten nogal wat kalium. Daar maak je tomatenplanten, courgettes en pompoenen heel blij mee! Een andere manier is om houtsnippers te strooien, met name op de paden en rond de voet van zuurminnende planten zoals bessenstruiken. Bij kolen moet je dat juist niet doen, die houden niet van zuur.

Als de zon dan doorkomt na een fikse bui en de tuin warmt op, dan zie je damp opstijgen, en ik zit op m’n bankje en geniet, want ik hoef niet met gieters te slepen!

Tekst: Annemieke van den Ing