Uden
(Moes)tuinen
zaterdag16mrt2019

Groe(n)ten van D'n Hof - Compost

De lente is begonnen op D’n Hof. De tuinbonen zitten in de grond, de eerste peultjes gaan erin, en er is een enorme berg compost gestort die nu over de tuinen wordt verspreid.

Ons ideaal om helemaal zelfvoorzienend te zijn is nog ver weg. Er wordt volop gecomposteerd in grote gemeenschappelijke composthopen, maar er is nooit genoeg. In mijn eigen tuin achter het huis lukt het me trouwens ook niet om voldoende compost te produceren voor de hele tuin. Thuis los ik het op door een deel van de tuin gewoon armoe te laten lijden. Maar dat is dan ook niet allemaal moestuin.

Temperatuur

Een bijkomend aspect is, dat een  goede composthoop behoorlijk warm moet worden, wil je niet alle zaden van ongewenste kruiden en planten het jaar erna weer terugzaaien in je tuin. Die temperatuur is ons tot nu toe nog niet gelukt. Vandaar de “import” compost. Die is ook wat fijner van structuur, wat makkelijker is om in te zaaien. Wanneer de structuur van de bodem te grof is, dan lukt het kiemplantjes niet om goed te wortelen en is er een groot risico dat ze verdrogen of omvallen. Maar we blijven er wel naar streven om meer eigen compost te produceren. Daarom maken we dit jaar een nieuwe constructie, waarin de compost wel de gewenste temperatuur kan bereiken.

Niet op de composthoop

Wat ook heel belangrijk is bij het maken van compost, is dat je weet wat je er wel en vooral wat je er niet op moet gooien. Bepaalde ziekten in de tuin, zoals knolvoet en fytoftora wil je niet recyclen en verspreiden. Dat geldt ook voor planten als kweekgras en haagwinde (pispotje). De wortels van deze planten lijken nog het meest op dik wit touw. Die overleven moeiteloos in je composthoop, sterker, ze nemen de hoop over en groeien vrolijk door. Wanneer je die compost wilt gebruiken, sta je er meer uit te trekken dan dat je in je kruiwagen kunt scheppen. En elk stukje dat je over het hoofd ziet gaat juichend in je tuin aan de slag.
Er zijn ook planten die je gerust op je composthoop kunt laten groeien, zoals pompoenen. Die vinden het daar prima. Het grote blad houdt bovendien de zon een beetje van je hoop weg, zodat deze minder snel uitdroogt.

Plantjesmarkt

Het eerste laagje compost ging een van de tunnelkassen in. Daar is voorgezaaid voor de plantjesmarkt van 23 maart a.s. Leden en belangstellenden van buiten kunnen daar hun slag komen slaan voor vriendelijke prijsjes. Op de open dag van 1 juni hebben we nog een keer zo’n markt, voor de latere planten zoals tomaten, courgettes, pompoenen, en herfstgroenten.