Uden
(Moes)tuinen
zaterdag02nov2019

Groe(n)ten van d’n Hof

Wat hebben planten nodig om te groeien? Dat is de vraag die centraal staat bij de tweede kinderactiviteit voor BSO’s op d’n Hof. Zonlicht, lucht, aarde, water, komt het dan goed? Of is er nog meer nodig? En hoe kun je daar een handje bij helpen? We gaan het hebben over GFT en over compost.

Wat mag er in de GFT? En wat niet? En waarom dan? Hoe ontstaat compost eigenlijk? Wat mag daar wel en niet in? En die pieren, moet dat nou? Ja dus! We gaan GFT sorteren, compostmateriaal verzamelen, een compostberg omzetten en een nieuwe opzetten. En natuurlijk mogen de kinderen die dat willen kruiwagens vullen met  kant en klare compost en die verspreiden onder enkele fruitbomen. Zo hopen we de volgende generatie te prikkelen om anders om zich heen te gaan kijken en hun papa’s en mama’s daarin mee te slepen.

In de eerste bijeenkomst was het thema: Waar komt ons eten vandaan? Wat eten we van welke plant? We hebben de categorieën wortel,  knol, steel,  blad, bloem, vrucht, en zaad gevonden en zo groentes en fruit gesorteerd in de vorm van een levend schilderij.

Vijftien begeleidsters van BSO’s hebben op d’n Hof een workshop gedaan onder leiding van twee Scharrelkids Jeugdgidsen, Petra Joosten en ondergetekende. Met de leidsters hebben we gekeken naar het belang van buitenactiviteiten voor kinderen en ze aan ideeën geholpen voor simpele activiteiten dicht bij de schooldeur, want hoe kleiner en eenvoudiger, hoe groter de kans dat het er van komt. Ons favoriete boek: Rupsen horen poepen, verkrijgbaar via de IVN webwinkel. Per zintuig gesorteerd en daarbinnen onderverdeeld per maand, vind je eindeloos veel leuke ideeën voor activiteiten en spelletjes. Ook ideaal voor (groot)ouders!

Ze zijn geïnspireerd en vol plannen weer naar hun BSO’s vertrokken en wilden meteen de volgende dag aan de slag. Missie geslaagd!

Voor kinderen die al een schooldag achter de rug hebben is het heerlijk om even lekker een uur buiten aan de slag te kunnen. Daar dragen we graag ons steentje aan bij.

Tekst: Annemieke van den Ing