Uden
(Moes)tuinen
maandag30sep2019

Groe(n)ten van d’n Hof

De nazomer is een druk seizoen op d’n Hof, want er wordt geoogst! Op onze Facebook pagina Vrienden van d’n Hof Van de Toekomst zijn regelmatig foto’s te zien van het vele heerlijks dat we kunnen oogsten. De fruitbomen staan inmiddels 6 jaar en beginnen nu echt op te leveren. Na een enorme kersenoogst en heel veel pruimen, zijn nu de appels en de peren aan de beurt. Die hebben kennelijk meer last gehad van de droogte, en hebben veel laten vallen. Ook zijn de appels kleiner dan normaal, maar ze smaken prima! Van wat we teveel hebben wordt door enkele leden jam gemaakt, die ook gretig aftrek vindt. Een klein aantal bomen heeft de droogte niet overleefd. We gaan bekijken of we deze gaan vervangen, misschien op een iets andere plek. Naast het fruit is er natuurlijk de oogst van de courgettes, bonen, pepers, paprika’s, tomaten en wat niet meer. De tuinen liggen er prachtig bij op dit moment, vol en kleurig.

Onze stadsboerin Yvonne, die vorig jaar de productietuin (voor de verkoop) deed, is afgestudeerd en gaat haar eigen pluktuin beginnen aan de Egelweg. Stadsboerin in opleiding Ellen is nu werkzaam op de Heische Hoeve in Loosbroek. Miep en Rein hebben een deel van de productietuin overgenomen en zijn alweer flink aan de slag.  Het andere deel is vrijgekomen voor nieuwe leden.

De werkgroep die vijf jaar de schooltuin van de Zevenster op d’n Hof heeft begeleid heeft de pensionering van de juf aangegrepen om een nieuwe weg in te slaan die meer ruimte biedt voor flexibiliteit. Er wordt een themaprogramma ontwikkeld dat wordt aangeboden aan groepen kinderen in de BSO’s, de buitenschoolse opvang. De eerste pilotmiddag heeft plaats gevonden en werd erg gewaardeerd door kinderen en begeleidsters, en wij vonden het ook erg leuk! We gaan nu stap voor stap het aantal thema’s en het aantal deelnemende groepen uitbreiden. Zo kunnen meer kinderen hun weg vinden naar d’n Hof en worden we nog wat breder bekend.

Met financiële ondersteuning van UdenaardeToekomst gaan we deze herfst en winter werken aan een gedegen constructie voor de compostverwerking. Er komen vakken voor diverse soorten tuinafval, voor houtsnippers, compost die “klaar” is en compost die in ontwikkeling is. Een werkgroep werkt elke donderdagochtend aan het omzetten en bewaakt het composteringsproces. Deze week werd er een vracht champignonmest bezorgd. Het was een beetje meer dan we hadden verwacht. Nu ligt er een berg van 40 kuub, genoeg voor meerdere kruiwagens voor elke tuin. Werk aan de winkel!

Tekst: Annemieke van den Ing