Uden
(Moes)tuinen
maandag22apr2019

Groe(n)ten van d’n Hof

D’n Hof is dank zij de permacultuur een oase van biodiversiteit. Dat beweer ik met gepaste trots en vanuit de zekerheid dat onze eigen ecoloog Nico Ettema en andere deskundigen van buiten dit jaar na jaar vaststellen en bevestigen. We werken hard aan het bevorderen van de biodiversiteit door  veel planten te zetten die aantrekkelijk zijn voor insecten, te zorgen voor veel variatie aan gewassen, en monocultuur te vermijden, en natuurlijk door nooit of te nimmer met schadelijke middelen te spuiten of te mesten. En dat loont! 

Vorig jaar is door Pieter van Breugel, de grote specialist op het gebied van wilde bijen, een bijenhotel op d’n Hof gezet. Dat hotel zorgde vorige week voor enige reuring en een filmpje op Facebook, want er hing een complete groep bijen rond het hotel. Een zwerm? Het hotel was toch voor solitaire bijen? De meesten van ons hebben er niet genoeg verstand van en dus ontstond enige onrust. Maar gelukkig kon Nico ons gerust stellen: het ging wel degelijk om solitaire bijen, namelijk rosse metselbijen. Die leggen hun eitjes in de grotere gangen van een bijenhotel, in de rietstengels en de bamboe (6-8mm). Ze danken hun naam aan het gebruik van bolletjes klei, waarmee ze na elk gelegd eitje een wandje “metselen” om daarna het volgende eitje te leggen. Zo werken ze van achter naar voren het hele gangetje af. In de gangetjes wordt vaak “ingebroken” door mezen die de larfjes opeten, maar de exemplaren achterin overleven doordat ze onbereikbaar zijn. De metselbij heeft de reputatie erg creatief te zijn in het vinden van geschikte plekjes, elk gaatje en gangetje  wordt benut. En ja, ze vliegen vaak rond in groepjes, maar deze groepjes zijn niet te vergelijken met echte bijenzwermen van honingbijen. Dan gaat het om honderden bijen of meer.

Een tweede toevoeging aan de fauna van d’n Hof is egel Sophie, een egel die door de egelopvang Boekel bij ons is uitgezet. Er is al een egelfamilie op d’n Hof, maar er kunnen er nog wel wat bij. De veilige en rustige omgeving en het grote aanbod aan voedsel (slakken in alle maten en soorten, emelten, enz.) zal hopelijk leiden tot een uitbreiding van de populatie. En de egelopvang weet ons vanaf nu te vinden.

Na de gezellige en drukke plantjesmarkt van 23 maart zijn we inmiddels gestart met de voorbereidingen van de Open Dag op 1 juni. Ook daar houden we weer een gezellige markt met plantjes en nog veel meer!

Tekst: Annemieke van den Ing