Uden
(Moes)tuinen
donderdag28jan2021

Groe(n)ten van den Hof - februari 2021

We zijn al weer met onze gedachten bij het nieuwe seizoen dat er aan komt. En wij niet alleen, de enkele percelen die vrij waren gekomen zijn al weer ingenomen door nieuwe leden.

Het nieuwe seizoen begint met plannen maken, bedden opschonen, paden opnieuw bestrooien met snippers, kleine reparaties en zaden bestellen uiteraard.

De tuinbonen zijn bij mij al voorgezaaid in kleine minikasjes:
IVN Uden - Tuinbonen zaaien

U ziet het goed: halve wc rolletjes in een plastic fruitbakje van de supermarkt. Nu nog wat aarde erop, deksel dicht en gewoon buiten laten staan. Tuinbonen zijn taaie rakkers, die houden niet van een warme vensterbank. Zodra de plantjes 5-10 cm zijn gaan ze de volle met papieren rolletje en al de grond in. Dat papier vergaat en het plantje lijdt niets omdat je het niet hoeft los te maken.

Wie vorig jaar nieuwe boompjes of struiken heeft gezet heeft de handen vol gehad om ze door de lange periode van droogte te loodsen. Op d’n Hof zijn we aan het experimenteren met een methode die o.a. in de Maashorst al met succes is uitgeprobeerd. De methode is speciaal ontwikkeld voor droge gebieden die moeilijk bereikbaar zijn voor het geven van extra water, bijvoorbeeld bossen.
Het wetenschappelijk artikel daarover hebben we “vertaald” in gewone mensen taal, met een eenvoudige instructie erbij.
Voor het geadviseerde bioplastic folie kunt u bijvoorbeeld de zakken van bioplastic gebruiken die worden verkocht voor in de groene kliko. Uit een zak kunt u 4-6 stukken knippen, afhankelijk van de grootte van de kluit.

https://dnhofvandetoekomst.nl/wp-content/uploads/2021/01/210115-Hoe-help-ik-mijn-nieuwe-bomen-en-struiken-overleven.pdf

https://dnhofvandetoekomst.nl/hoe-doe-je-dat/

Veel succes!
Annemieke van den Ing