Uden
Overig
maandag11mrt2019

Goudhaantje 2018 bij Vogelwacht Uden

Vogelwacht Uden roept elk jaar een lid uit tot Goudhaantje van de club. Een Goudhaantje heeft zich extra verdienstelijk gemaakt in het afgelopen jaar voor Vogelwacht Uden. In de jaarvergadering van dit jaar is Jos van der Wijst uitgeroepen tot Goudhaantje van 2018.

Jos is al jaren actief lid bij de club. Vaak ondanks zijn drukke werkzaamheden aanwezig bij allerlei activiteiten van Vogelwacht Uden, zoals excursies, lezingen en publiekswandelingen. Elk jaar neemt Jos een gebied voor zijn rekening en onderzoekt dit met enkele anderen op aanwezigheid van broedvogels volgens de zogenaamde BMP methode (Broedvogelmonitoring). Aan de hand van diverse bezoeken in de vroege morgen en late avonden wordt het gebied bezocht en worden zangposten in beeld gebracht. Volgens bepaalde spelregels kan hieruit een goed beeld verkregen worden welke vogels gebruik maken van het gebied. Een tijdrovende bezigheid.

Door zijn politieke ervaring is Jos vooral bezig om de natuurbelangen (en dus ook de belangen van vogels) aan te kaarten en te verbeteren. Jos is dan ook voorzitter van Stichting Natuurorganisaties De Maashorst, waarin ook Vogelwacht Uden zitting heeft om deze belangen naar voren te brengen. Ook als voorzitter van het Natuurcentrum De Maashorst heeft Jos een spilfunctie en is daarom ook vaak aanspreekpunt van diverse natuurzaken in de Maashorst.

We zijn trots op wat we bereikt hebben met dit gebied, begraast door grote grazers en bevolkt door onder andere de Raaf, Grauwe Klauwier en Wespendief. Mede door Jos zijn inzet is het gebied geworden tot wat het nu is, een benoeming tot Goudhaantje is meer dan verdiend!