Uden
Landschap
maandag27sep2021

Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. organiseert kleinschalige ontmoetingen

Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. organiseert vanaf september tot halverwege december wekelijks kleinschalige ontmoetingen in de vorm van lezingen, wandel- en fiets excursies over de geschiedenis, geologie, cultuur, archeologie en flora en fauna binnen het Geopark. In de maand oktober staat er weer een prachtig programma klaar voor zowel bewoners als bezoekers van het gebied.

Het programma

Op 4 oktober opent wethouder Franko van Lankvelt van de gemeente Uden een boeiende lezing over de Geologie van de Peelrandbreuk in Natuurcentrum De Maashorst. Het ontstaan van de Maashorst heeft alles met de Peelrandbreuk te maken. Geoloog, Frans van Heeswijk zal het met prachtige beelden zichtbaar maken. In Museum Klok en Peel is op 11 oktober de lezing “geologie van de Peelrandbreuk “door Ad Havermans. Bij de Perekker in Boekel zal ecoloog Nico Ettema op dinsdagavond 19 oktober de “iconen van de wijst” bespreken. Wat op het gebied van flora en fauna wijst op wijst?
Op 3 oktober is er een fietsexcursie naar de verborgen Raamvallei en kasteel Tongelaar vanaf de Valkhoeve in Mill. Op 31 oktober is er een fietsexcursie door Piet Blankers vanaf de Truijenhof in Meijel met als onderwerp de samenhang tussen Peel en Peelrandbreuk.

Kijk voor meer informatie hierover en aanmelden op de website: https://peelhorstenmaasvallei.nl/ .

Benieuwd naar het hele programma? Kijk dan op: https://peelhorstenmaasvallei.nl/ontmoetingen/categorie/ontmoetingen/

Meer over het Geopark

In het gebied van de Peelhorst en Maasvallei hebben bewegingen in de aardkorst geleid tot een breukenstelsel in de bodem. Dit aardkundig fenomeen, dat tot op de dag van vandaag actief is, heeft een uniek landschap gevormd met horsten (hoge zijdes) en slenken (lage zijdes). Het oude landschap, dat eeuwenlang bepaalde waar wij woonden en werkten, staat bol van verborgen verhalen. Het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. is een samenwerking van overheden, inwoners, ondernemers, onderwijs en andere maatschappelijke organisaties die zich hard maken om de unieke waarden van dit gebied in te zetten voor duurzame gebiedsontwikkeling en promotie en branding. Met als kers op de taart een UNESCO-status. 

Website en nieuwsbrief voor meer informatie

Meer weten over het Geopark? Meldt u via de website aan voor een digitale nieuwsbrief over de ontwikkelingen. Het programma kleinschalige ontmoetingen en informatie over deelnemen is te vinden via https://peelhorstenmaasvallei.nl/ontmoetingen/

Reist u met ons mee in het Geopark? U bent van harte uitgenodigd!