Uden
Water
woensdag19jun2019

Fietstocht water in en rond Uden

Afgelopen zondag 9 juni 2019 organiseerde het IVN Uden een fietstocht langs verschillende waterplekken in en rond Uden. Onder de bezielende leiding van diverse natuur- en watergidsen ging men op zoek naar verschillende facetten van water. Op de Markt vond de water-route van LA21, IVN en sVLU gretig aftrek.

IVN Uden - Waterfietstocht 2019Eerst werd het stedelijk water van Uden-Zuid bekeken. Hier zong de kleine karakiet een helder liedje vanuit de smalle rietkragen. Vervolgens werden de poelen nabij de Leijgraaf bezocht. Via de zandwinplas van Hemelrijk en de wadi’s en waterbergingen van het bedrijventerrein Goorkens-Hoogveld werd koers gezet naar het brongebied van de Venloop met zijn herstelde vennen. De taurossen lieten zich daar prima zien. 

IVN Uden - Waterfietstocht 2019Na een korte pauze bij het Natuurcentrum de Maashorst op Slabroek ging het via de ecobrug verder naar de noordelijke Wijst (Revennekes) en de wijstgronden Uden. Hier werd de knuppelbrug aanschouwd. Vervolgens gingen de deelnemers via het Udense Broek en de vispassage bij van Boxtel via het rabattenbos bij de Egelweg terug naar Uden. De 60-65 deelnemers hebben een aardig overzicht gekregen van de diverse water facetten in en rond Uden. Alleen het regenwater bleef die middag uit. Dat vonden de meesten echter geen probleem.

Tekst: Ernest de Groot
Foto's: Ernest de Groot, Toine Smits, Joep van Lieshout