Uden
Landschap
woensdag05jun2019

Fietstocht door de Raam vallei

Op zondag 2 juni, startten we met 45 gasten vanaf het Kerkplein in Zeeland in vier groepen, een fietstocht van ruim 28 km.  Voor de gidsen een uitdaging.  

De weersvoorspellingen zijn goed, beter gezegd te goed omdat de temperatuur op zal gaan lopen naar de 32 graden. Maar vol goede moed, lunchpakket en heel veel drinken in de tas en nu genieten. We lieten de Maashorst deze keer letterlijk links liggen. Toch was de link met de Maashorst wel degelijk aanwezig. De beken ontspringen immers vanuit de flanken van de hooggelegen Maashorst en stromen de Raamvallei in.

IVN Uden - Fietstocht RaamvalleiDe waterlopen zijn voor een groot gedeelte heringericht, met prachtig begroeide oevers en veel struweel. Een paradijs voor de vogels, insecten en de fietsers.  

IVN Uden - Fietstocht RaamvalleiHoogtepunten uit de tocht waren: drie Putters, ze zaten op de toppen van moerasplanten en zo dichtbij dat we de verrekijker niet nodig hadden. Vervolgens de libelles boven het opgestuwde water bij de stuwtjes. De laatste ‘jasjes’ van de libelles met de daarbij behorende informatie, was voor de fietsers een boeiend verhaal. En wat dacht u van de geschiedenis van het Koninklijk huis en de boerderijen en landerijen; de (Kroon)domeinen. Zo dicht bij huis en bij weinigen bekend. Prachtige bossen en de helaas (droogstaande) moerassen bij het Langven. Het Visdiefje boven de poel bij de Rusvenseloop.  Tot slot de twee natuurgidsen in opleiding, die samen zelfstandig een groep hebben gegidst en door de fietsers zeer positief beoordeeld werden met de slot conclusie GESLAAGD.   

IVN Uden - Fietstocht RaamvalleiDe gasten vonden het een verrassende tocht. Iedereen was erg enthousiast. Een tocht vol variatie, afwisseling en nog heel nieuw. Net ontwikkeld en nu voor het eerst gepresenteerd, met succes en voor herhaling vatbaar.

Tekst: Mieke van Gerwen
Foto's: Nico Verstegen & Mieke van Gerwen (libellen)