Uden
Insecten
zaterdag18mrt2017

De rups, een vreetmachine

Dinsdagavond 14 maart hielden IVN Uden en Vogelwacht Uden hun derde gezamenlijke dialezing van dit jaar met als onderwerp ‘Vlinders in Nederland’. Jos Mensen vertelde aan de hand van zijn foto’s over de levenscyclus van vlinders. De Groenhoeve zat deze avond helemaal vol met natuurvrienden.

IVN Uden lezing vlinders Jos MensenJos Mensen

Jos Mensen, woonachtig in Etten-Leur, heeft ruim 20 jaar ervaring in het volgen en fotograferen van vlinders in Europa. Zijn ervaring en kennis deelt hij graag met publiek.
Aan de hand van schitterende foto’s, voorzien van deskundig commentaar liet Jos een aantal in Europa voorkomende vlinders en hun rupsen zien. Al ooit gehoord van Koninginnepage, Blauwe IJsvogel, Kolibrievlinder, Doodshoofdvlinder, Hageheld, Citroenvlinder of Hermelijnvlinder? Deze en vele anderen kwamen in prachtige beelden voorbij.

Timelapse

Jos maakt niet alleen foto’s van alle levensstadia van de vlinder ook filmt hij het leven van de vlinder. De overgang van de ene fase naar de andere duurt echter te lang om normaal te filmen. Daarvoor maakt hij foto’s met een intervaltijd en monteert deze tot een filmpje. Zo kan het filmpje van het verpoppen van een rups uit meer dan 1500 foto’s bestaan.

IVN Uden lezing vlinders Jos MensenKoninginnepage, van eitje tot vlinder

De avond werd afgesloten met twee filmpjes over de levenscyclus  van de Koninginnepage en de Plakker.  Om de film over het leven  van de Koninginnepage compleet te krijgen heeft Jos 8 jaar filmbeelden verzameld.  Zijn kleinzoon heeft de film ingesproken. Veel foto’s en filmpjes staan op zijn website (http://www.jos-mensen.com/) en youtubekanaal. Hieronder staat het filmpje over de Koninginnepage.

Accepteer cookies

Tekst en zaalfoto’s dialezing: Léon Weeterings
Kopfoto Koninginnepage: Jos Mensen (
http://www.jos-mensen.com)