Uden
Biodiversiteit
maandag05jun2017

De duizend niet gehaald, maar wel tevreden

Bij de 1000 soortentelling die afgelopen weekend werd gehouden in De Maashorst, is de teller blijven steken op 787 soorten.

IVN Uden 1000-soortenweekend Maashorst Ecoloog en Maashorstkenner Jos van der Wijst is desondanks niet teleurgesteld: ,,Nee, zeker niet. Het kan te maken hebben met de kennis die we samen bij elkaar hadden of bijvoorbeeld met de droogte nu. We hadden er dit jaar een paar kenners van een paar soortgroepen niet bij. Door omstandigheden konden de mossen-, waterdiertjes en nachtvlinderspecialisten niet aanwezig zijn. Dit heeft zeker meegespeeld in het resultaat. En bij droogte zie je bijvoorbeeld minder insecten. Daarnaast is het wel een feit dat landelijk de populaties bijen en wespen afnemen. 

IVN Uden 1000-soortenweekend Maashorst Natuurkwaliteit

De afname van natuurkwaliteit lijkt wel door te werken in De Maashorst, en dat zien we terug in de tellingen. We hebben wél een paar heel bijzondere soorten gevonden, en dat maakt veel goed. Welke? Het allermooiste was de tapuit op zondag. Als die hier toch gaat broeden... En welke verder nieuw waren? De witsnuitlibel, de grauwe klauwier, de knikbloem, de vlokkige toorts, dennenorchis, de tangpantserjuffer en de prachtlynxspin. Die zijn allemaal heel bijzonder en die hebben we twee jaar geleden niet gezien. De dennenorchis is echt een gevolg van de bosomvorming hier in Maashorst.

Nee hoor, we zijn niet teleurgesteld. En het was natuurlijk ook gewoon prachtig dat we zoveel mensen bij elkaar hebben gekregen dit weekend."

Bron: Brabants Dagblad, Lieke Mulder
Foto Tapuit: Marc Gottenbos,
Foto groep: Jeroen Appels/Van Assendelft © Van Assendelft Fotografie

Foto artikelkop: Léon Weeterings