Uden
Natuur
dinsdag26mei2020

Brochure 'Ark op de Maashorst'

Ondanks de bijzondere tijd waarin we ons nu bevinden is er in De Maashorst nog volop activiteit. Dagelijks genieten tal van bezoekers van de rijke, fascinerende natuur, rust en ruimte die we met zijn allen koesteren. Natuur die zich eigenlijk nog maar vrij recent goed heeft kunnen ontwikkelen. In 2013 ging Ark aan de slag om de ambitie van de vier gemeentes, het waterschap en Staatsbosbeheer met betrekking tot dit gebied te realiseren. De natuurkern werd uitgebreid, is vrij begraasbaar en aaneengesloten, de agrarische kern gehalveerd, er werden veldlessen ontwikkeld en Rangers opgeleid. Een verslag van deze ontwikkelingen en nog veel meer is door Ark mooi verwoord en geïllustreerd in de brochure ‘Volg je oergevoel en ga naar De Maashorst’.

Dat met het vertrek van Ark De Maashorst nog niet ‘klaar’ is, realiseren we ons terdege. Tal van gronden moeten nog verworven worden, de verdroging vormt een grote bedreiging voor het gebied en ook andere bedreigingen liggen op de loer. Toch mogen we denk ik trots zijn op wat Ark in de periode 2013-2019 in dit gebied heeft weten te bereiken. Een inspirerende stap in de goede richting lijkt me.

Hier kunnen jullie de digitale versie van deze uitgave downloaden, op het Natuurcentrum zijn gedrukte exemplaren af te halen.

Tekst: Mignon van den Wittenboer, Medewerker Recreatie Natuurcentrum Maashorst