Uden
IVN
zondag22apr2018

Berichten schrijven is een kunst

Hoe krijg je al  je informatie bij de lezer? Acht enthousiaste deelnemers oefenen op 18 april in de Groenhoeve met het schrijven van korte en bondige teksten. Na een inleiding vol tips van Tjeu van Ras, oud eindredacteur Brabants Dagblad, en Wim Ermers gaan we aan het werk. Het is per slot een workshop.

Twee mooie voorbeelden laten de valkuilen zien waar je uit moet zien te blijven. Een lezer zonder voorkennis moet na jouw stuk precies weten wat er gaat gebeuren of wat er is gebeurd. En dat graag in de eerste alinea, want anders ben je hem al kwijt! Tja, daar zit je dan met je mooie proza. Weg ermee!

Behalve lange volzinnen moet je ook spreektaal en bijzaken mijden. Ons moeder hoort niet in een verslag, je ontbijt en tweede kopje koffie ook niet. Het centrale thema verdient alle aandacht, in korte, heldere zinnen. Eigenlijk hoor je na het scannen van de titel en eventuele tussenkoppen de kern al te pakken te hebben. Kortom, deze workshop zet alles weer eens scherp op een rij. De slotopdracht is om volgens de regels een verslagje van de avond te schrijven. Gelukt?????

Tekst: Annemieke van den Ing