Uden
Natuur in de Buurt
vrijdag01nov2019

Avondwandeling Zuiderpark Uden

Op dinsdagavond 20 augustus is vanuit IVN Uden weer een wandeling georganiseerd, dit keer over de Meulenreek en het Zuiderpark in Uden. Met maar liefst 64 deelnemers gaan we in twee groepen om 19.00 uur op pad. Een mooi avondzonnetje vergezelt ons en maakt het tot een prachtig geheel.

Er wordt verteld over de reden van aanleg van dit gebied, als compensatie van de bouw van 55 woningen op een terrein waar zowel de kerkuil, steenuil als kleine marterachtigen hun leefgebied hadden. We vertellen over het bijenhotel, een mogelijkheid voor de solitaire bijen om hun eitjes af te zetten en op deze manier voor hun nageslacht te zorgen. Een aantal wilde planten wordt benoemd en ook vinden we de pyamawants op de wilde peen.

IVN Uden - PyamawantsEr is veel belangstelling voor de natuur bij het publiek, we hebben het over de duurzaamheid van het park, gebruik van natuurlijke materialen en het herplanten van bomen. Het ijzerhoudende water in de sloten, de verschillende inlandse bomen, de prachtig bloeiende gelderse roos en de verschraling van de bodem om op die manier weer meer natuurlijke vegetatie te bevorderen. De aanwezigheid van de grote berenklauw brengt ons op het verhaal van de brandblaren, een stofje wat door de berenklauw wordt afgegeven wat verhoogde gevoeligheid voor de zon veroorzaakt, waardoor er in de zon enorme brandblaren kunnen ontstaan. Tijdens het vertellen ontstaan verschillende gesprekken met de deelnemende wandelaars waardoor ook deze hun ervaringen met de groep delen.

Als sluitstuk wordt door een van de deelnemers een interessant verhaal van de kamperfoelie, die saponine bevat, verteld. Saponine heeft de eigenschap de verbinding van vet en water te bevorderen, waardoor bij gebruik in voedsel het vet beter kan worden afgebroken en het lichaam daar dus niet zo hard voor hoeft te werken. Ook kan van kamperfoelie zeep worden gemaakt en geurolie.

We sluiten de wandeling na anderhalf uur af, eenieder is tevreden en heeft weer wat nieuwe kennis opgedaan.

Met dank voor ieders aanwezigheid.  
De gidsen van IVN Uden, Paul, Thea, Esther en Liesbeth