Uden
Duurzaamheid
dinsdag26mrt2019

Actie Uden schoon was weer een groot succes!

Al enige jaren organiseren de Udense natuurorganisaties in samenwerking met de gemeente rond de nationale opschoondag de actie Uden Schoon.

IVN Uden - Uden SchoonDe start is traditioneel op woensdagmorgen bij de basisscholen. Wethouder Ingrid Verkuijlen gaf  bij Kindcentrum Aventurijn het startschot. 550 leerlingen hielpen zwerfafval oprapen. Ook SBO De Tandem, De Zevenster, Bedir en Het Speleon deden mee. Lekker een uurtje buiten actief zijn en de omgeving van de school netjes maken. Na gedane arbeid kregen de leerlingen als beloning een appeltje ter beschikking gesteld door Jumbo de Laak.

IVN Uden - Uden SchoonHet gebiedsplatform Uden Buiten coördineert de actie in het buitengebied. Vrijwel alle buurtschappen uit het Udens buitengebied zijn vrijdag of zaterdag  aan de slag geweest. Gelukkig waren ze met velen, nog nooit hebben zoveel buurtgenoten hieraan bijgedragen, maar liefst 120! Iedereen was hard nodig, want ook nooit eerder hebben ze zoveel rommel verzameld. Door de natuurorganisaties en de gemeente zijn de vele grijpers, hesjes en handschoenen verstrekt, zodat de veiligheid van een ieder gewaarborgd kon worden.

IVN Uden - Uden SchoonBuurtschap de Rakt beet het spits af. Buurtgenoten samen met de medewerkers van zorgboerderij Amatheon kregen dit jaar versterking van wethouder Ingrid Verkuijlen. Nadat iedereen een stukje appeltaart bij de koffie had genuttigd, werden diverse groepen door Heidi Timmers over het buurtschap verspreid, zodat geen hoekje over geslagen werd. Ook Ingrid werd aan het werk gezet en gearmd met een medewerker van Amatheon ging zij aan de slag achter de berg.
Buurtschap Kooldert heeft ook veel grote en kleine mensen aan het werk gezet. Jong geleerd is oud gedaan, natuurlijk. Ook dit jaar werd er weer van alles in de bermen aangetroffen. Elk jaar worden we weer verrast door de grote hoeveelheid blikjes van Bavaria en Red Bull, maar dit jaar komt daar nog een flinke hoeveelheid verpakkingsmateriaal van KFC en MacDonalds bij. Het is wel makkelijk herkenbaar, die zijn nog maar een paar dagen open, dus de logo’s zijn nog fris. Gemeente, hoe houden we dit in de hand?

IVN Uden - Uden SchoonDe natuurorganisaties startten  zaterdagmorgen bij winkelcentrum De Drossaard en hebben van daaruit de groene zone tussen de Millse Baan en de kinderboerderij opgeschoond. Het mag gezegd worden, de hoeveelheid afval was dit jaar minder dan in voorgaande jaren. Mogelijk wordt daar door buurtbewoners al regelmatig opgeruimd en houdt de gemeente de Udense parken beter schoon.

IVN Uden - Uden SchoonIedereen die een bijdrage heeft geleverd, hartelijk dank. We hopen dat we volgend jaar weer op jullie kunnen rekenen. Ook degenen die vandaag niet konden, zijn uiteraard volgend jaar ook welkom.

Meer foto's op onze fotowebsite.

Tekst: Joep van Lieshout
Foto's: Joep van Lieshout en Willeke van Orsouw