Uden
IVN
Op
zondag18sep202210:30

Wandeling over Duits Lijntje, door Trentse Bossen en langs Vliegbasis Volkel

Veel variatie en nieuwe natuur

Op zondag 18 september organiseert IVN Uden een wandelexcursie over het Duits Lijntje, door de Trentse Bossen en langs Vliegbasis Volkel. De start is om 10.30 uur bij De Steltenberg, Houtvennen 1A, 5408 TZ Volkel. Het traject is ongeveer 5 km lang en duurt ca 2,5 uur. De wandeling is niet geschikt voor rolstoel, rollator, buggy, scootmobiel e.d. Aanmelden hoeft niet; deelname is zoals altijd gratis. 

Naast uiteraard de natuur krijgt ook de historie van het gebied volop aandacht.

Het Duits Lijntje, dat nu een wandelpad is, kent een veelbewogen historie van ruim een eeuw. Tussen 1873 en 2004 werden afwisselend personen en goederen vervoerd over deze unieke oost-westverbinding. Leden van koningshuizen en tsarenfamilies reisden via het Duits Lijntje om elkaar te bezoeken. Nederlandse en Duitse pelgrims wisten hun weg te vinden naar bedevaartsplaatsen als Kevelaer en bezochten de processies in Boxmeer, Handel en Boxtel.

De sneltreinen passeerden station Uden met een snelheid van 120 km per uur. De meeste lokale treinen stopten wel in Uden. Deze stoptreinen waren voor Uden erg belangrijk voor het goederenvervoer, in verband met de veemarkten, de kersenveiling en de kunstmestfabriek van Coenen & Schoenmakers. Het personenvervoer werd officieel opgeheven in 1951. In 1976 kwam er nog er één personentrein tot Uden; dat was de 'Leutexpress' (Carnaval).

De Trentse Bossen (ook: Trentsche Bosschen) is een langgerekt bosgebied in de gemeente Maashorst en eigendom van deze gemeente. Het gebied is ongeveer 150 ha groot. De bossen maken deel uit van de ecologische hoofdstructuur van Nederland, die in verbinding staat met natuurpark Maashorst in het westen en de loofbossen bij Mill in het oosten.

In 1940 werd door Duitse troepen begonnen met de aanleg van een vliegveld bij de dorpen Volkel en Odiliapeel; een ‘Nachtlandeplatz’ voor toestellen van de Luftwaffe. De plek, nu bekend als Vliegbasis Volkel, werd uitgekozen vanwege de vlakke ligging en omdat er een spoorlijn lag.

Algemene informatie

zondag 18 september 2022 - 10:30
Locatie: 
Bezoekerscentrum De Steltenberg
Houtvennen 1-A
5408 TZ Volkel
Nederland
Google Maps image