Uden
Vogels
Op
zondag03apr202209:00

Publiekswandeling Vogels in het voorjaar

Vogelwacht Uden

Vogelwacht Uden houdt op zondag 3 april a.s. een publiekswandeling in de Maashorst met als thema ‘Lente in aantocht’. De wandeling start 's morgens om negen uur vanaf het grote parkeerterrein van het Natuurcentrum de Maashorst aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode. Voor ouders met jonge kinderen of degenen die wat minder ver willen is een kortere route uitgezet. De deelname aan de wandeling is gratis.

Zo aan het begin van het broedseizoen zijn de vogels nog volop bezig hun territorium af te bakenen. Mannetjes laten luid zingend aan andere mannetjes weten dat dit plekje op de Maashorst al door hun bezet is. En met die zang en baltsvluchten proberen ze ook zoveel mogelijk indruk op de vrouwtjes te maken. Soorten als Geelgors, Boomleeuwerik en Roodborsttapuit zullen we dan ook ongetwijfeld op deze wandeling tegenkomen.

Verschillende soorten zomervogels zullen nog maar net terug zijn uit hun overwinteringgebied in Afrika. Zou het ons lukken al een Fitis of de eerste Boerenzwaluw te spotten? Andere soorten trekken via Nederland naar het noorden en zijn maar kort op de Maashorst te zien. De Beflijster trekt vooral in de maand april en is dan vaak in het begrazingsgebied te vinden. Op het eerste gezicht lijkt hij op een mannetje van de Merel, maar als je de opvallende witte band op zijn borst eenmaal gezien hebt, snap je meteen waarom hij Beflijster genoemd wordt. Op stukken waar de Taurossen en de Wisenten de begroeiing kort houden scharrelen ze hun voedsel bij elkaar. Daarna kunnen ze weer fit aan hun trektocht naar het hoge noorden beginnen. Dit begrazingsgebied wordt meestal bezocht tijdens zo’n wandeling. Dit unieke natuurgebied vormt een pareltje binnen het Maashorstgebied. Prachtig om te zien hoe hier de grote grazers hun belangrijke werk doen.

Ervaren gidsen vertellen over de vogels die we zien en met een beetje geluk kunnen we ze prachtig door de telescoop waarnemen. Indien u een verrekijker heeft, neem deze mee, het is een praktisch hulpmiddel. Laarzen of stevige schoenen zijn in dit seizoen aan te bevelen. Na afloop van de wandeling kan men een bezoek brengen aan het Natuurcentrum de Maashorst waar veel informatie over het natuurgebied ‘de Maashorst’ is te verkrijgen.
 

De deelname aan deze voorjaarswandeling en de entree van het Natuurcentrum de Maashorst zijn gratis. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met Jan-Willem Hermans, telefoon: 0413-269804. Of kijk op www.vogelwachtuden.nl.

Algemene informatie

zondag 3 april 2022 - 09:00
Locatie: 
Parkeerplaats Natuurcentrum de Maashorst
Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Nederland
Google Maps image