Uden
Vogels
Op
zondag22mei202209:00

Op zoek naar de zomergasten

Vogelwacht Uden organiseert op 22 mei 2022 een vogelwandeling in de Maashorst, met als thema “Op zoek naar de eerste zomergasten”. De wandeling start 's morgens om negen uur vanaf het parkeerterrein van het Natuurcentrum de Maashorst aan de Maashorstweg in Nistelrode.

In mei kan iedereen in Nederland ervaren hoe rijk ons land is aan vogels en hoe leuk en spannend het is om vogels te kijken. Ervaren vogelkenners gaan het gebied door en zullen wat vertellen over de vogels in het wild. De excursie duurt zo’n 3 uur en in deze tijd zien we makkelijk zo’n 40 tot 50 verschillende soorten vogels.

Het broedseizoen van de vogels is volop bezig. Bijna alle zomervogels zijn inmiddels gearriveerd. Mannetjes laten luid zingend aan andere mannetjes weten dat dit plekje op de Maashorst al door hun bezet is. En met die zang en baltsvluchten proberen ze ook zoveel mogelijk indruk op de vrouwtjes te maken. Soorten als Boompieper, Gekraagde Roodstaart, Putter en Grasmus zullen we dan ook ongetwijfeld op deze wandeling tegenkomen. Misschien zien en horen we ook wel de Raaf, in Brabant nog steeds een zeldzaamheid, maar in de Maashorst al vele jaren een broedvogel. Maar ook de  zeldzame Grauwe Klauwier, die nu terug is van zijn reis naar Midden- en Zuid Afrika.

Natuurlijk proberen we een glimp op te vangen van de Wisenten, deze grazers zorgen voor diversiteit, die goed is voor veel vogels. In de zandbaden die de Wisenten maken zijn vaak vogels op zoek naar insecten.

Een verrekijker is hierbij een praktisch hulpmiddel. Laarzen of stevige schoenen zijn aan te bevelen. Na afloop van de wandeling kan een bezoek gebracht worden aan het Natuurcentrum de Maashorst waar veel informatie over het natuurgebied ‘de Maashorst’ is te verkrijgen.

De deelname aan deze voorjaarswandeling en de entree van het Natuurcentrum de Maashorst zijn gratis. Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met Jan-Willem Hermans, telefoon: 0413-269804. Of kijk op www.vogelwachtuden.nl.

Algemene informatie

zondag 22 mei 2022 - 09:00
Locatie: 
Natuurcentrum de Maashorst
Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Nederland
Google Maps image