Uden
Landschap
Op
zaterdag28jan201709:00

Natuurwerkdag elzen terugzetten op Kooldert

sVLU

De sVLU zoekt afzetters

De stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) gaat a.s zaterdag 28 januari 2016 aan de slag op Kooldert. Van 9-12 uur wordt er een elzensingel afgezet (lees terug gesnoeid). Dit is nodig voor het behoud van een dichte, volle singel. Iedereen, die van frisse lucht, lekker samen buiten werken, koffie/thee en/of erwtensoep houdt, is welkom om 9 uur op de Kleine Eeuwselweg (zijweg Lage Randweg).

Landschapsreservaat Kooldert

Kooldert is een landschapsreservaat langs de Peelrandbreuk met smalle weilandjes en elzensingels. Het is een wijstgebiedje. Dit landschap is kenmerkend voor natte zandgronden (broekgronden). Door de ruilverkaveling is 95% van de elzensingels verdwenen.

Elzensingels

Het dunne en korte elzenhout werd gebruikt voor musterdhout wat veelal in de bakovens voor aanmaakhout diende en de dikkere maten werden gebruikt voor vloeren van hooizolders of elders rondom de boerderij. Deze smalle 1 en 2 rijige elzensingels werden om de 5 a 10 jaar afgezet om (naast het geriefhout) er een veekerende haag van te maken.

Waardevol leefgebied

Tegenwoordig hebben veel landschapselementen op de boerderij als geriefhout-leveranciers geen functie meer. Daarvoor is wel een nieuwe landschappelijke functie in de plaats gekomen en de aloude habitatfunctie voor dieren als steenuil, torenvalk en vele marterachtigen is daarbij behouden. Een dichte, volle singel met elzen en diverse struiken, is een goed leefgebied voor struweelvogels als winterkoning, patrijs, roodborst, zwartkop, geelgors en sijs.

Werkkleding en laarzen of stevige waterdichte hoge schoenen kunnen goed van pas komen. Voor (koffie) en een verzekering wordt gezorgd.

Informatie werkdag

- Dag : Zaterdag 28 januari 2017
- Tijd : 9.00 uur - 12.15 uur.
- Plaats: Lage randweg – Kleine Eeuwselweg

- Carpoolplek: 8.30 uur Patrijsweg 4
- Verzameltijd: 8.55 uur Kleine Eeuwselweg
- Verzamelpunt: Ter hoogte van Natuurgebied SBB
- Gereedschap : Zaag, schaar en hiep.

Iedereen is welkom !

We hopen, dat je zin en tijd hebt om op deze werkdag aanwezig te zijn. Misschien heb je vrienden of bekenden, die ook wel eens actief bezig willen zijn in de natuur. Neem ze gerust mee of laat ze deze brief lezen. Iedereen is welkom en er is werk (en koffie) genoeg!

Algemene informatie

zaterdag 28 januari 2017 - 09:00 tot 12:00
Locatie: 
Kooldert
Kleine Eeuwselweg
Uden
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image