Uden
IVN
Op
zondag26jun202210:30

Natuur op de wijstgronden: van koekoeksbloem tot koekoek

Fietstocht door de Maashorst met lunchpakket

Op zondag 26 juni organiseert Natuurcentrum De Maashorst een fietstocht over de flanken van de Maashorst. We volgen een route vanaf Slabroek via de Hengstheuvel naar de Wijstgronden in Uden en keren via de Noordelijke Wijst en Donzel terug naar Slabroek. Hierbij doorkruisen we een gebied dat grote bekendheid geniet vanwege het bijzondere wijst verschijnsel dat daar in de bodem optreedt. Hier wordt dan ook tijdens de fietstocht volop aandacht aan besteed. Het landschap is hier kleinschalig, hooilandjes worden afgewisseld met elzensingel en broekbosjes. De vochtige, vaak drassige bodem kent typische bewoners. Zo voelt de Koekoek er zich erg thuis en fladderen Oranjetipjes van bloem tot bloem.

De gidsen zullen u wijzen op de breuken die het gebied doorsnijden, maar ook hoe die benut kunnen worden om water te conserveren. Het herstel van de wijst in Uden is een belangrijk thema en tijdens de fietstocht kunt u zelf ervaren hoe het daarmee is gesteld.

Om 10.30 uur stappen we op de fiets bij het natuurcentrum en gaan we onder begeleiding van deskundige IVN-gidsen op pad. Alle deelnemers ontvangen een lunchpakket dat samen met de gidsen op een mooie plek onderweg genuttigd kan worden. Rond 13.00 uur verwachten we weer terug te zijn bij het natuurcentrum, we hebben dan ca. 25 kilometer gefietst.

De Kosten voor deze tocht bedraagt € 17,50 per persoon (inclusief lunch). Deelname is alleen mogelijk na inschrijving via de website: www.natuurcentrumdemaashorst.nl/activiteiten

Er kunnen maximaal 30 deelnemers met deze tocht mee en iedereen dient zijn eigen fiets mee te nemen.

Algemene informatie

Fietstocht-1
Mignon van den Wittenboer-1
zondag 26 juni 2022 - 10:30 tot 13:00
Locatie: 
Natuurcentrum De Maashorst
Erenakkerstraat 5
5388 SZ Nistelrode
Nederland
Google Maps image