Uden
Overig
Op
zondag10sep201710:30

Mondriaanfietstocht Uden

IVN Uden

Op zondag 10september organiseert IVN Uden een fietstocht waarbij de sporen van het verblijf van Piet Mondriaan in deze omgeving worden opgezocht. Hij verbleef vanaf januari 1904 tot januari 1905 in Uden en maakte in die periode een kleine dertigtal schetsen en schilderijen. Deelname is zoals altijd gratis.

De reden voor zijn komst naar Brabant lag in zijn min of meer overspannen toestand in Amsterdam. Op aanraden van zijn vriend Albert van den Briel zocht hij hier rust en ruimte. Hij ging veel op weg met zijn zogenaamde rijdende atelier. In Uden genoot hij een geringe bekendheid, maar werd met zijn latere abstracte werk wereldbekend.                               

‘Piet de schilder’

Op zijn tochten door de regio raakte hij geïnspireerd door het Brabantse landschap. Hij werd hier bekend als ‘Piet de schilder’.
Tijdens de fietstocht bezoeken we een aantal plekken waar hij schilderde en zijn contacten had. Onderweg schetsen we een beeld van hoe de omgeving er rond 1900 uitzag en hoe Piet Mondriaan die in zijn schetsen en schilderijen zag.

Vertrek vanaf De Markt

De fietstocht start op de markt bij het ‘Nieuwe Prilleke’ om 10:30 uur. We pauzeren in Nistelrode in het café Het Tramstation op de plek waar Mondriaan vaak met zijn vriend Albert van den Briel kwam.

De fietstocht eindigt bij het Plattelandsmuseum Dorshout  1 .Het museum staat op 10 september staat centraal bij de open monumenten dag. In de monumentale lang gevelboerderij, die in 1867 gebouwd is, krijgt U een uniek beeld van leven en werken in de tijd dat Piet Mondriaan in Uden verbleef.

Algemene informatie

zondag 10 september 2017 - 10:30
Locatie: 
Markt
Uden
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image